fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspostavljen portal za dostavljanje elektronskih izvještaja

Uspostavljen portal za dostavljanje elektronskih izvještaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za nadzor osiguranja (ANO) je, u okviru novog informacionog sistema, uspostavila portal preko kojeg će osiguravajuća društva i drugi subjekti nadzora moći elektronskim putem da dostavljaju redovne izvještaje, digitalno potpisane, saopštili su njeni predstavnici.

Predsjednik Savjeta ANO, Uroš Andrijašević, kazao je da uvođenje pune digitalizacije u proces izvještavanja predstavlja značajan iskorak u pogledu kvaliteta i pouzdanosti podataka i informacija koje služe kao osnov za nadzor.

On je dodao da će nova softverska platforma dati kvalitetnu i tehnički sofisticiranu osnovu za prikupljanje, obradu, verifikaciju i analizu podataka.

Andrijašević smatra da će digitalizacija imati dodatne efekte na smanjenje operativnih rizika u pratećim poslovnim procesima u ANO-u i društvima za osiguranje, uz postizanje veće efikasnosti i efektivnosti u korišćenju raspoloživih resursa.

Savjet ANO-a danas je donio niz akata kojima se zaokružuje pravni okvir za uvođenje digitalizacije u proces izvještavanja subjekata nadzora prema Agenciji.

Iz ANO-a su objasnili da su glavni razlozi donošenja akata izmjene zakonske i podzakonske regulative u oblasti osiguranja i drugih koje se odnose na preduzeća, kao i uvođenje pune digitalizacije u proces izvještavanja, uz primjenu nove softverske platforme.

ANO je u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, Ministarstvom finansija i supervizorima iz finansijskog sektora u periodu od 2018. do prošle godine sprovodila intenzivne aktivnosti na implementaciji projekta finansiranog iz paketa IPA II Assistance 2014-2020 – Podrška regulaciji finansijskih usluga, za razvoj specijalizovanog softverskog rješenja za izvještavanje za potrebe nadzora.

Najčitanije