fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUređen zakonodavni okvir za oldtajmere

Uređen zakonodavni okvir za oldtajmere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija je pripremilo Pravilnik o vrednovanju i razvrstavanju vozila i kategorije starodobnih vozila.

Pravilnikom je definisan sadržaj i način podnošenja zahtjeva za vrednovanje i razvrstavanje oldtajmera, izgled i sadržaj identifikacione kartice i način vođenja registra starodobnih vozila.

“Na ovaj način stvoreni su uslovi da svi zainteresovani građani, to jest ljubitelji oldtajmera, mogu da uvezu vozilo iz inostranstva i da ga registruju po standardima koji su važili u godini proizvodnje tog specifičnog vozila”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osim toga, i građani koji u svom vlasništvu već imaju vozila, a koja spadaju u kategoriju oldtajmera, ovim novim zakonskim rješenjem dobijaju mogućnost registracije u skladu sa propisanim standardima.

Iz Ministarstva su rekli da u Crnoj Gori godinama unazad postoji i funkcioniše pet klubova ljubitelja starodobnih vozila – oldtajmera i to iz Pljevalja, Nikšića, Tivta, Bara i Ulcinja, koji okupljaju oko 250 članova, entuzijasta koji se aktivno bave ovim interesantnim hobijem.

“Imajući u vidu atraktivnost oldtajmera, značajan broj individualnih kolekcionara u Crnoj Gori i mogućnost obogaćivanja turističke ponude, Ministarstvo kapitalnih investicija je u proteklom periodu sprovelo niz aktivnosti na uređenju zakonodavnog okvira za starodobna vozila”, dodaje se u saopštenju.

Formirana je, kako su rekli, radna grupa koju su činili predstavnici tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Mašinskog fakulteta i predstavnika klubova oldtajmera, koja je imala zadatak da koncipira zakonski okvir u skladu sa iskustvima zemalja u regionu u toj oblasti.

“Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja iz decembra 2019. godine, pored nove definicije za starodobno vozilo, definisani su i uslovi za tijelo koje obavlja vrednovanje i razvrstavanje vozila u kategoriji starodobnih vozila, kao i pravni osnov za izradu podzakonskih akta kojim će biti bliže definisana sva pitanja koja su važna za regulisanje ove oblasti”, precizirali su iz Ministarstva.

Na prvobitnu planiranu dinamiku aktivnosti radne grupe neminovno je uticala i pojava pandemije covid-19 što je prouzrokovalo pomjeranje zacrtanih rokova, a u krajnjem nije uticalo na sam kvaliet tog zakonskog rješenja.

“U resornom Ministarstvu su pažljivo razmatrana pitanja u vezi sa registracijom i osiguranjem starodobnih vozila i tim povodom kontaktirana je Agencija za nadzor osiguranja, kako bi osiguravajuće kuće bile informisane o potrebi izrade posebnih odredbi za oldtajmere, koje se odnose na sistem tarifnih grupa, a koja osiguravajuća društva donose samostalno, pri čemu bi uslovi osiguranja eventualno bili korigovani u skladu sa definisanom upotrebom oldtajmera”, navodi se u saopštenju.

Svako vozilo koje bude sertifikovano kao oldtajmer imaće posebne registarske tablice braon boje i jasno će se razlikovati na našim putevima kada budu učestvovali u saobraćaju. Kontrolu upotrebe ovih vozila će obavljati Saobraćajna policija.

Klubovi oldtajmera u Crnoj Gori i individualni kolekcionari preduzeli su aktivnosti na formiranju Crnogorskog saveza oldtajmer vozila koji je rješenjem Ministarstva javne uprave registrovan u julu 2020. godine.

“U skladu sa pravilima Međunarodne federacije za oldtajmere (FIVA) ovaj savez je uspješno prošao proces monitoringa nakon čega je dobio punopravni status ove organizacije, odnosno status autorizovanog nacionalnog saveza koje će nakon ovlašćenja Ministarstva kapitalnih investicija biti jedini ovlašćen da izdaje FIVA indetifikacione kartice”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije