fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUradiće cost benefit analizu o potrebi osnivanja državnog operatera

Uradiće cost benefit analizu o potrebi osnivanja državnog operatera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila usmenu informaciju o potrebi osnivanja državnog telekomunikacionog operatera, u cilju pravljenja cost benefit analize koja bi utvrdila isplativost takvog projekta.

Premijer Dritan Abazović kazao je da Crna Gora preko Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ima već instaliranu mrežu preko koje može da se razvije telekomunikaciona kompanija.

„CEDIS ima ponudu postojećih operatera da to izda na deset, 15 ili 20 godina za veliki novac. Odluka je sledeća – da li da pravimo svog državnog operatera i da vjerovatno zaradimo pet puta više ili da to ustupimo postojećim, da isto nešto zaradimo ali znatno manje“, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

On je za pravljenje cost benefit analize predložio da se za početak formira radna grupa od šest ljudi koji bi bili zaduženi da naprave informaciju o tome šta posjedujemo od infrastrukture, koliko je komplikovano iskoristiti, koliko bi to koštalo državu, dokle bi se doprlo i koji su konačni benefiti.

„Ako vidimo da to ima nekog smisla možemo da idemo korak dalje, a ako ne – nikom ništa“, rekao je Abazović.

On je kazao da ne vidi kako to ne bi bilo super profitabilno.

„To je super stvar koja će pozitivno da utiče na privatne kompanije u Crnoj Gori jer je to zdrava konkurencija“, naveo je Abazović.

On je kazao da je ta infastruktura već postavljena, odnosno 530 kilometara kabla koji je već stigao u sve krajeve Crne Gore.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, ocijenio je to dobrom idejom i dodao da postoji kapacitet za tako nešto.

„Ovo je dobra ideja i idemo za time da su u ključnim država EU i šire ove usluge između ostalog i pod državnim skutima“, dodao je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije