fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA: Što prije organizovati javne rasprave oko ispitivanja nafte

URA: Što prije organizovati javne rasprave oko ispitivanja nafte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA pozvao je resorna ministarstva da što prije organizuju javne rasprave u vezi sa procesom istraživnaja nafte.

Iz URA-e su pozvali ministre kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Ratka Mitrovića da ugovore sastanke sa zainteresovanim građanima, građanskim aktivistima i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

“Potrebno je uključiti ih u proces istraživanja nafte i dati im sve potrebne informacije u vezi sa slučajem, kako bi se otklonile sve nedoumice. Ne želimo da nastavimo sa starom praksom, da prikrivamo ugovore i kršimo ustav da bi na kraju ispaštali građani Crne Gore”, navodi se u saopštenju URA-e povodom najavljenog istraživanja nafte na crnogorskom primorju, koje će početi 25. marta.

Iz URA-e su rekli da se, kao zelena partija i dio porodice Zelenih Evrope, zalažu za ekološku Crnu Goru, kako je to definisano Ustavom.

“S tim u vezi, protivimo se svakom projektu koji može to da ugrozi, pa i istraživanju nafte na crnogorskom primorju, u slučaju da ono ide na štetu takvoj Crnoj Gori”, kazali su iz URA-e.

U partiji smatraju da je opravdano nezadovoljstvo i nepovjerenje dijela javnosti, s obzirom na to da je prethodna vlast potpisivala razne štetne ugovore, sa firmama koje se sumnjiče ili koje su osuđene za korupciju, a koji su išli na uštrb ekološke Crne Gore.

“Tako je bivša vlast potpisala ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek 2016. godine. Imali smo prilike da vidimo kakve je efekte imalo dodjeljivanje koncesija za naše rijeke i šume bivše vlasti, zato je neophodno da nova vlast preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi preispitala i ovu koncesiju na naftu i gas, koji se potencijalno mogu naći u našem dijelu morskog dna”, dodaje se u saopštenju.

U toj partiji smatraju da je potrebno uraditi detaljnu analizu kakve sve posljedice takva vrsta istraživanja može imati – ekološke, ekonomske i društvene.

Iz te zelene partije još su kazali da Crnoj Gori treba pravilno upravljanje prirodnim resursima, a ne njihovo prodavanje sumnjivim koncesionarima i tajkunima.

“Potrebno je da Vlada, koja je do sada pokazala visoku transparentnost za razliku od prethodne, odgovori na pitanja koja su joj postavljena od dijela javnosti – šta će se dalje dešavati ukoliko se pronađu izvori nafte i gasa? Kako ćemo pristupiti njihovoj ekspoalaticiji i prodaji na tržištu, a da ne prekršimo Ustav”, pitali su iz URA-e.

Oni su pitali i da li će to, i na koji način uticati na zatvaranje poglavlja 27, koje se, pri pristupanju EU, odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine.

“Sve su to pitanja na koja je javnosti neophodno dati odgovore”, zaključuje se u URA-i.

Najčitanije