fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUprkos koroni TAV ne odustaje od koncesije za crnogorske aerodrome

Uprkos koroni TAV ne odustaje od koncesije za crnogorske aerodrome

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interesovanje turskog TAV-a za koncesije za crnogorske aerodrome je, uprkos situaciji koju je izavala pojava koronavirusa, veliko i ta kompanija je spremna da učestvuje u fazi nadmetanja, saopštio je predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne Gore Naser Alim.

„TAV posjeduje veliko znanje o projektima koncesije, radu s vladama i vlastima, razumijevanju njihovih potreba i pružanju rješenja ključ u ruke u oblastima dizajniranja, finansiranja, izgradnje, poslovanja i promocije aerodroma u svim njihovim projektima širom svijeta“, rekao je Alim u intervjuu Vikend novinama.

On je dodao da vazduhoplovne luke TAV-a već rade na aerodromima u Skoplju i Ohridu, sjevernoj Evropi i Zagrebu.

Alim je podsjetio da je TAV globalni brend u aerodromskim operacijama koji radi sa 15 aerodroma u osam država i opslužuje 89 miliona putnika godišnje. Zajedno sa ADP-om (Aeroports de Paris) rade sa 27 aerodroma i opslužuju oko 220 miliona putnika godišnje.

On je saopštio da turski investitori u posljednje dvije godine usmjeravaju pažnju prema Crnoj Gori, koja može biti važan fokus investicione destinacije za investitore i firme iz Turske.

„Trenutni interes koncentrisan je za stanovanje, turizam i maloprodaju. Vjerujem da ćemo narednih godina vidjeti ogromna ulaganja u sektore vazduhoplovstva, bankarstva, poljoprivrede i infrastrukture“, rekao je Alim.

On je dodao da je Crna Gora uvozno zavisna u mnogim oblastima, dok je njena prerađivačka industrija skoro nerazvijena, zbog čega će ulaganje u bilo kojem sektoru industrijskih proizvoda biti veliki dobitak za crnogorsku ekonomiju.

„Pored turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i infrastrukture, vidim značajne mogućnosti ulaganja u lučke operacije i bankarsko-finansijski sektor. Želim da izdvojim dva sektora: posebno poljoprivrede i turizma. Ako se investicije u tom sektoru pravilno identifikuju i podrže infrastrukturnim projektima, vrlo ozbiljna ulaganja će doći u Crnu Goru za maksimum dvije godine“, naveo je Alim.

On je naveo da je treći važan sektor hotelska i stambena izgradnja, u kojem su započeti su vrlo ozbiljni projekti u Crnoj Gori, kao i da će se efekti vidjeti za godinu ili dvije.

„Turski investitori čekaju da se ostvare uslovi koji su vezani za proizvodnju u slobodnoj zoni. Naša glavna briga je privatizacija aerodroma“, kazao je Alim.

Kada su u pitanju oblasti hotelijerstva i stambene gradnje, infrastrukture, građevinskog materijala, turizma, tekstila za kućne proizvode, proizvodnje bijele tehnike i energetike trebalo bi, kako je saopštio, uspostaviti platforme na kojima će turski poslovni ljudi uspostaviti investicionu i komercijalnu saradnju s Crnom Gorom.

„Vidljivo je da se interes Turskog poslovnog svijeta za Crnu Goru većinom temelji na pojedinim kompanijama. Iz tog razloga je korisno sprovoditi više sektorske ili opšte posjete delegacija u svrhu razvoja komercijalnih odnosa“, rekao je Alim.

Kada je riječ o turizmu, on je naveo da su Turci stvorili ozbiljan turistički potencijal posebno u posljednjih deset godina širom svijeta.

„Kako se nivo blagostanja naše zemlje povećava, mislim da će tako i turski turisti sve više biti zainteresovani, kao i da će preferirati turističke centre, posebno u sigurnim područjima. Međutim, tu moramo razmotriti dva važna faktora. Jednostavnost prevoza i broj letova trebalo bi biti dovoljni da dovedu ove turiste“, kazao je Alim.

On je rekao da smještaj i prevoz moraju ispuniti očekivanja turskih turista.

„Istovremeno, sugerisao sam da je potrebno i da turisti iz Crne Gore dolaze u Tursku i to međusobnim čarter letovima i ovome pitanju ćemo posvetiti dodatnu pažnju“, poručio je Alim.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...