fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpravljanje novcem izazovno u kriznim i nestabilnim vremenima

Upravljanje novcem izazovno u kriznim i nestabilnim vremenima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novac je vrijedan resurs, koji se teško stiče, a upravljanje njime je posebno izazovno u kriznim i nestabilnim okolnostima kakve su današnje, poručio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

„Novac ne služi samo za trošenje, već za štednju, ali i investiranje. Prava ideja, posvećenost, odgovornost i vjera u sebe su garancija uspjeha“, kazao je Žugić maturantima tokom interaktivne radionice koja je danas održana u Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“.

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, posjetio Srednju ekonomsku školu „Mirko Vešović“ u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje novca.

Ovu globalnu manifestaciju CBCG obilježava desetu godinu zaredom, a cilj kampanje čiji je ovogodišnji slogan Gradi svoju budućnost, mudro raspolaži novcem! je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti sticanja znanja i vještina o upravljanju novcem.

Tokom današnje radionice, učenici su bili veoma aktivni i pokazali interesovanje za različite ekonomsko-finansijske teme, poput inflacije, štednje, kamatne politike, uticaja aktuelnih geopolitičkih dešavanja na crnogorsku ekonomiju, kao i za savremene trendove u bankarstvu kao što su mobilna i internet plaćanja.

Žugić je odgovorio učenicima na ova i brojna druga pitanja i izrazio zadovoljstvo iskazanim interesovanjem učenika, ističući da današnji način života podrazumijeva da svaki pojedinac prije punoljetstva ima dovoljno razvijene kompetencije za upravljanje finansijama.

“Kroz ovakve i slične aktivnosti koje predstavljaju važan segment društvene odgovornosti, Centralna banka nastoji da podrži finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti crnogorske populacije”, navodi se u saopštenju.

Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija koja se pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) obilježava u preko 170 zemalja svijeta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije