fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava za inspekcijske poslove spremna za program Evropa sad

Uprava za inspekcijske poslove spremna za program Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove spremno je dočekala usvajanje programa Evropa sad i u vezi sa tim, u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o preduzećima koja su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.

„Odsjek za inspekciju rada je na osnovu prikupljenih informacija o preduzećima sastavio spisak kompanija kao i pojedinačni spisak za svaki privredni subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme“, navodi se u saopštenju.

Uvidom u navedeni spisak može se vidjeti da većina odnosno 99,2 odsto zaposlenih ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme.

„Navedeni spisak će poslužiti Upravi da preko Odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, shodno usvojenom programu Evropa sad, obavlja pojačane inspekcijske nadzore preduzeća u dijelu poštovanja samih odredbi programa kada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati slučajevi u kojima poslodavci sa zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena“, navodi se u saopšenju.

Uprava je zbog toga pozvala sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bi pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije