fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUpisuju 10,5 hiljada tona pšenice kao nefinansijsku državnu imovinu

Upisuju 10,5 hiljada tona pšenice kao nefinansijsku državnu imovinu

Podgorica, (MINA) – Vlada je, s obzirom na to da nije bilo ozbiljnijih poremećaja na tržištu, odlučila da su se stekli uslovi da se 10,5 hiljada tona pšenice, koju je nabavila prethodna izvršna vlast, upiše u jedinstvenu evidenciju, kao nefinansijska državna imovina.

Iz Vlade su kazali da pšenica nije puštena u promet shodno prvobitnoj namjeni u vrijeme mandata prethodne Vlade, i da opštine i nosioci snabdijevanja sa njihovih teritorija nijesu iskazali potrebu za intervencijom na tržištu.

“Kostatovano je da nije bilo ozbiljnog poremećaja na tržištu i da su se stekli uslovi da se pšenica upiše u jedinstvenu evidenciju, kao nefinansijska državna imovina“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je razmatrano više scenarija njene prodaje.

„A nadležne institucije su zadužene da bez odlaganja formiraju radnu grupu, koja će do 3. juna predložiti način postupanja sa pšenicom, kako bi se minimizirali troškovi nabavke koju je izvršila prethodna Vlada“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo da iz tekuće budžetske rezerve, „Jadroagentu” Bar plati troškove skladištenja pšenice za februar i mart od 44,1 hiljadu i 48.825 EUR, kao i troškove fumigacije i elevacije u iznosu od 1,57 hiljada i 1,05 hiljada EUR.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije.

Iz Vlade su kazali da je suština predloženih izmjena i dopuna usklađivanje sa Zakonom o državnoj upravi, ali i stvaranje preduslova za popunjavanje menadžmenta i Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije.

„Novim rješenjima se omogućava mnogo veći izbor lica koja uživaju lični i profesionalni ugled za poslove koje će obavljati što će se, u konačnom, pozitivno odraziti na veću efikasnost i racionalnost rada Agencije“, kaže se u saopštenju.

Predloženo je, kako se dodaje, i ukidanje mjesta pomoćnika Direktora Agencije.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom.

Informacija, kako se navodi, sadrži detaljan pregled kako završenih, tako i preostalih poslova.

„Uz zaključak da je za nesmetanu realizaciju ovog Projekta, koji je stavljen na sami vrh liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, potrebna maksimalna međuresorna saradnja na nivou Vlade kao i podrška svih institucija koje su uključene u rješavanje svih spornih pitanja“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, s tim u vezi donijela više konkretnih zaduženja za organe i institucije iz svog djelokruga.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenata pretpristupne pomoći Evropske unije (EU) (IPARD II program).

Navodi se da su Uredbom izvršena određena terminološka usklađivanja za već postojeće mjere 1 i 2 (čija implementacija je u toku), detaljna razrada mjere 7 – Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja i izmjena budžetske alokacije Programa u odnosu na tu mjeru.

„Stupanjem na snagu Uredbe stvara se pravna mogućnost za objavljivanje javnih poziva na osnovu kojih će se u ovoj godini omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da ostvare pravo na sredstva podrške iz pretpristupnih fondova EU čiji iznos je viši od 20 miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Donijeta je Odluka o izmjenama Odluke o kontrolnoj listi za izvoz i uvoz robe.

Iz Vlade su kazali da se izmjene odnose na tehničko usaglašavanje Kontrolne liste sa Uredbom o usklađivanju nomenklature carinske tarife za ovu godinu.

„Njihovim donošenjem će se omogućiti carinskim službenicima jednostavnije i objedinjeno sublimiranje i praćenje propisa organa koji se odnose na potrebu pribavljanja dozvola za pojedine vrste roba“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o prestanku postojanja ozbiljnih poremećaja na tržištu izazvanih epidemijom zarazne bolesti COVID 19.

„Kojom se, nakon što je utvrđeno da na crnogorskom tržištu nema poremećaja u snabdijevanju robama definisanim zakonom o interventnim nabavkama, stavlja van snage postojeća Odluka“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je i Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

Vlada je usvojila Informaciju o sprovođenju Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u 2020. godini i isplati redovnog iznosa troškova lokalne Kancelarije UNDP.

„U skladu sa ranije preuzetim obavezama, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da iz tekuće budžetske rezerve isplati redovni iznos troškova lokalne Kancelarije UNDP za 2020. godinu, u iznosu od 408.600 USD“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...