fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnutrašnja revizija mehanizam za efikasniju upotrebu resursa

Unutrašnja revizija mehanizam za efikasniju upotrebu resursa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unutrašnja revizija u privatnom i javnom sektoru predstavlja mehanizam za obezbjeđivanje efikasnije, efektivnije i ekonomičnije upotrebe resursa i pomaže rukovodiocima da identifikuju slabosti i unaprijede upravljanje, ocijenio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je na svečanoj ceremoniji zatvaranja obuke internih revizora u javnom sektoru Crne Gore (TIAPS 4), koja je održana u hotelu Hilton, kazao da uloga unutrašnje revizije treba da bude preventivna u smislu blagovremenog identifikovanja i otklanjanja nepravilnosti i neregularnosti u poslovanju.

„Unutrašnji revizori su čuvari javnog povjerenja i doprinose borbi protiv korupcije. Samo adekvatno obučeni, kompetentni i nezavisni unutrašnji revizori, sa profesionalnim integritetom, mogu ispuniti zadatke koji predstoje i doprinijeti unapređenju rada institucija u javnom sektoru“, poručio je Radunović.

On je ocijenio da je u oblasi unutrašnje revizije u Crnoj Gori u prethodnom peirodu ostvaren značajan napredak kako u pogledu broja, tako i u pogledu obučenosti revizora.

Ministarstvo je projekat obuke sprovodilo u saradnji sa ljubljanskim Centrom za izvrsnost u finansijama (CEF), Ovlašćenim institutom za javne finansije i računovodstvo (CIPFA) i Upravom za kadrove, a uz podršku njemačke i slovenačke vlade.

Radunovć je rekao da je unapređenje upravljanja javnim finansijama jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave u Crnoj Gori usmjerenih na povećavanje odgovornosti, transparentnosti i kvaliteta upravljanja javnim resursima.

U pitanju je četvrta realizovana obuka, tokom koje je obučeno oko 60 internih revizora, a u narednom periodu projekat će nastaviti da realizuju Ministarstvo i Uprava za kadrove.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker, saopštio je da je zadovoljan što nakon završene obuke Crna Gora posjeduje više znanja iz oblasti unutrašnje revizije.

„Nadam se da će ove obuke pomoći Crnoj Gori da uspješno nastupi u pregovorima za Poglavlje 32 – Finansijski nadzor“, kazao je Presker.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber, podsjetio je da je i sam bio revizor i da zna koliko je taj posao važan kada je u pitanju funkcionisanje državne uprave.

„Veoma je važno da na pravilan način kažete ljudima šta pogrešno rade. Upravljanje javnim finansijama je važno u cilju funkcionisanja državne upave, ali i većeg povjrenja građana u transparentnost i rad države“, dodao je Veber.

Direktorica CEF-a, Jana Repanšek, kazala je da u toj organizaciji imaju povjerenja u ljude u Crnoj Gori.

„Nadam se da ćete prenijeti vaša znanja i drugim zemljama koje treba da uđu u ovaj proces“, saopštila je Repanšek.

Direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković, rekla je da je posebno važno što je prepoznat značaj te institucije u čitavom procesu sertifikacije unutrašnjih revizora.

„Uprava će stečena znanja iskoristiti i u implementaciji nekih drugih programa“, zaključila je Vuković.

Najčitanije