fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUNDP kreirao sajt namijenjen ženama u biznisu

UNDP kreirao sajt namijenjen ženama u biznisu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, kreirao je sajt www.zenskibiznis.me, namijenjen svim ženama u Crnoj Gori koje žele da započnu ili unaprijede postojeći biznis, edukuju se i informišu o poslovnim prilikama.

Sajt je namijenjen svim ženama koje žele da se informišu o programima podrške, ostvare međusobnu saradnju i ojačaju veze sa javnom sektorom.

„Svjesni prilika koje se pružaju ženama preduzetnicama i njihovom položaju na tržištu, platforma je kreirana da prati trendove digitalizacije i na taj način podrži ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori i pruži podršku onima koje su već u biznisu, kao i onima koje žele da realizuju poslovnu ideju“, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Žene čine 51 odsto stanovništva Crne Gore, ali još nijesu, kako se navodi, u dovoljnoj mjeri zastupljene u ekonomskom životu. Ipak, primjetan je porast žena u preduzetništvu u odnosu na period prije deset godina, kada je vlasnica preduzeća bilo svega 9,6 odsto.

„Danas je među vlasnicima mikro, malih i srednjih preduzeća 24 odsto žena, dok ih je među preduzetnicima 32 odsto. Ovo je i dalje ispod svjetskog i evropskog prosjeka, u kojem su vlasnice biznisa zastupljene u procentu od preko 30 odsto“, rekli su iz UNDP-a.

Žene su, kako se dodaje, takođe prekomjerno zastupljene u neformalnoj ekonomiji – po stopi od 16,6 odsto u odnosu na učešće muškaraca koje je 11,9 odsto.

„Sa druge strane, digitalna ekonomija omogućila je mnogim ženama da pristupe radu koji im dozvoljava da upotrijebe svoju kreativnost i potencijale. Žene u Crnoj Gori koriste Internet svakodnevno ili gotovo svakodnevno u malo većem procentu, 88,5 odsto, nego muškarci 87,4 odsto, međutim više su orjentisane društvenim mrežama i komunikaciji“, kazali su iz UNDP-a.

Upravo je cilj platforme www.zenskibiznis.me da doprinese tome da žene budu produktivnije u digitalnoj revoluciji, unaprijede svoje znanje i digitalnu pismenost i iskoriste što više šansi koje im se pružaju.

„Svim registrovanim korisnicama će na platformi biti dostupni treninzi i obuke, koje će se organizovati online, putem video modula i prezentacija. Platforma preduzetnicama omogućava edukaciju u svim potrebnim oblastima – od osnivanja i vođenja biznisa, preko marketinga, upravljanja finansijama i ljudskim resursima, do razvoja biznisa i internacionalizacije poslovanja“, saopšteno je iz UNDP-a.

Korisne savjete za prevazilaženje poslovnih izazova pružiće tim iskusnih mentorki i mentora koji će biti angažovani u skladu sa zahtjevima korisnica platforme. Dodatno, platforma će doprinijeti jačanju saradnje sa javnim sektorom u cilju kreiranja novih politika koje će omogućiti bolji položaj žena na tržištu.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, smatra da žene moraju biti aktivno uključene u dijalog o siocioekonomskom oporavku zemlje, digitalizaciji društva, preduzetništvu, bezbjednosti, demokratizaciji institucija.

„Već duži niz godina svjedočimo ogromnom rodnom jazu u ekonomiji – žene čine oko 60 odsto svih nezaposlenih u Crnoj Gori, većina njih ne traži posao aktivno, a činjenica da je manje od deset odsto cjelokupne imovine u Crnoj Gori u vlasništvu žena, predstavlja ozbiljnu barijeru za ekonomsku nezavisnost i pokretanje sopstvenog biznisa“, rekla je Gašparikova.

Ona je navela da bi, prema procjeni Svjetske banke, povećanje ženskog preduzetništva vodilo i povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) regiona Zapadnog Balkana za čak oko 20 odsto, ali oporavak ekonomije jedne zemlje ne treba mjeriti samo kroz BDP, već i kroz poboljšanje blagostanja žena u društvu.

„Bez ekonomskog osnaživanja žena, nijedno društvo ne može biti dovoljno otporno na buduće krize, jer žene u biznisu raspolažu velikim potencijalom čije bi kapacitete trebalo prepoznati za stvaranje dodatne vrijednosti. Zato je važno da podržimo žene u sticanju vještina i iskustva, kako bi bile konkurentne na tržištu, vodile sopstvene biznise i upravljale sredstvima“, poručila je Gašparikova.

Nacionalna platforma je kreirana za potrebe Vlade, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja, u skladu sa Vladinom Strategijom razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori za period old prošle do 2024. godine, u okviru projekta Ubrzanje digitalnog upravljanja, koji sprovodi i finansira UNDP u Crnoj Gori.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, navela je da taj Vladin resor prepoznaje značaj jednake uključenosti žena u sve segmente društva, a iznad svega u ekonomiji.

„Integracija rodnog aspekta implementirana je kroz sve aktivnosti ministarstva. To se najbolje reflektuje kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji je nedavno objavljen, a u kojem su integrisane specifične, stimulativne, mjere za podršku žena preduzetnica. Naime, za preduzeća u kojima osnivačku strukturu vlasništva od minimum 50 odsto čine osobe ženskog pola, intenzitet maksimalne podrške iznosi i do 80 odsto opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, rekla je Lipovina-Božović.

Ona je dodala da, uz Nacionalnu platformu za ekonomsko osnaživanje žena i programske aktivnosti Ministarstva koje prati Strategija za razvoj ženskog preduzetništva, njihov cilj je upravo da povećaju broj uspješnih biznisa u vlasništvu žena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...