fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti saradnju u oblastima od obostranog značaja

Unaprijediti saradnju u oblastima od obostranog značaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Argentina imaju prostora za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog značaja, poput poljoprivrede i ekonomskog razvoja, kao i kulture i turizma, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović.

On se sastao sa ambasadorom Argentine u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Estanislaom Savelsom, koji je upriličen povodom završetka njegovog mandata i kazao da dvije države njeguju dobre odnose, koje karakteriše uzajamno uvažavanje.

Takođe, Radulović je izrazio posebnu zahvalnost Savelsu na ličnom angažmanu u promociji bilateralnih odnosa.

Radulović je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, ukazao na značajan prostor za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog značaja poput poljoprivrede i ekonomskog razvoja, kao i kulture i turizma.

On je naveo da bi, u tom smislu, trebalo razmotriti ulogu Luke Bar u pogledu distribucije argentinskih poljoprivrednih i drugih ekonomskih proizvoda u region Balkana, ali i cijele Evrope.

„Veoma je važno razmotriti mogućnost zajedničkih investicija u oblastima poljoprivrede i turizma, uz dijeljenje primjera dobrih praksi i ekspertize“, kazao je Radulović.

On je takođe dodao da je crnogorska dijaspora u Argentini važan most između dvije države, te da će u narednom periodu fokus biti stavljen upravo na njene aktivnosti, a u pogledu daljeg razvijanja bilateralnih veza.

Dodatno, Radulović je kazao da je uvjeren da će Argentina uspješno predsjedavati važnom latinoameričkom političko-ekonomskom inicijativom MERCOSUR.

Na tom fonu, on je pozdravio dosadašnju praksu uzajamnih podrški kandidaturama na multilateralnom nivou, te kazao da je uvjeren da će se one nastaviti i u predstojećem periodu.

Savels je ukazao na dobre međudržavne odnose na političkoj ravni, koje bi, prema njegovim riječima, svakako trebalo unaprijediti kroz ekonomsku, kulturnu i turističku prizmu.

Savels je rekao da Argentina vidi Crnu Goru kao strateški prostor za produbljivanje svojih odnosa sa regionom Balkana.

U tom pogledu, saglasio se sa Radulovićem po pitanju potrebe intenziviranja kontakata i komunikacije na polju investicija i ekonomskog razvoja, kao oblasti od zajedničkog interesa.

Sagovornici su dogovorili nastavak otvorene komunikacije na institucionalnom nivou, te potencijalnu organizaciju posjeta eskpertskih delegacija, kada prilike u vezi sa pandemijom to dozvole.

Najčitanije