fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti ekonomsku saradnju kroz snažnije investicije

Unaprijediti ekonomsku saradnju kroz snažnije investicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Njemačka imaju dinamične bilateralne odnose na svim nivoima, a dodatne napore treba uložiti u jačanje ekonomske saradnje kroz snažnije investiranje njemačkih privrednika, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i poslanice njemačkog Bundestaga, Katje Leikert.

Marković je ukazao na ekonomski oporavak države koji se ogleda u visokim stopama rasta, smanjenju deficita, kao i odličnom punjenju budžeta.

„Rezultati su iznad očekivanja. Budžet je stabilan, javni prihodi iznad planiranih, a ušli smo i u žestok obračun sa sivom ekonomijom koji daje rezultate“, kazao je Marković na sastanku sa Leinert, koja je zamjenica predsjednika CDU/CSU poslaničkog kluba u Bundestagu.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, posebno naglasio odličnu turističku sezonu kao i rezultate i potencijale u oblastima poljoprivrede i energetike.

“Crna Gora se okrenula obnovljivim izvorima energije i to je oblast koja pruža velike mogućnosti za njemačke investitore. Vlada je poseban fokus stavila na jačanje sveukupne infrastrukture kao ključnom preduslovu za dinamičan i održiv razvoj”, rekao je Marković.

Na sastanku je razgovarano i o napretku u procesu evropskih integracija, slobodi medija kao i o uspjesima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Pokazali smo snagu i održivost institucionalnog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imamo odlične rezultate u ovim oblastima“, rekao je Marković.

On se zahvalio na podršci njemačkoj Vladi i saveznoj policiji, kao i Fondaciji Konrad Adenauer koja u kontinuitetu pomaže jačanje instiucionalnog potencijala Crne Gore, a koja je i organizovala posjetu Leikert Crnoj Gori.

Najčitanije