fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkrajinski signali o mogućim ustupcima Rusiji spustili cijene nafte

Ukrajinski signali o mogućim ustupcima Rusiji spustili cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak ispod 94 USD, nakon što je Ukrajina nagovijestila moguće ustupke Rusiji, što bi ublažilo napetosti između dvije zemlje i prijetnju sankcijama na ruski izvoz tog energenta u perodu tijesnog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 93,63 USD, nakon što je na nakratko dotakla najvišu vrijednost od oktobra 2014. godine, od 96,16 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 92,27 USD, a nakratko je dotakla najvišu vrijednost od septembra 2014, od 94,94 USD, prenosi Hina.

Svi s pažnjom prate ukrajinsku krizu. Zapad optužuje Rusiju da gomila vojnike u blizini granice s Ukrajinom, pripremajući invaziju. Moskva takve tvrdnje odbacuje.

“Učesnike na tržištu brine da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao poremetiti snabdijevanje”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

On je naveo da je tržište nafte jako osjetljivo na vijesti o mogućim prekidima u snabdjevanju, jer su zalihe nafte niske, a očekuje se dalji pad rezervnih proizvodnih kapaciteta.

Izjave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o skorom napadu Rusije na Ukrajinu potresle su svjetska finansijska tržišta. Vašington je u nedjelju saopštio da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu vrlo skoro.

“Ako Rusija napadne Ukrajinu, može se očekivati značajan rast cijena sirove nafte i prirodnog gasa. U tom bi slučaju cijena barela u Londonu vjerovatno premašila 100 USD”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Tržišta je umirila izjava ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, Vadima Pristajka, da je Kijev spreman na neke ustupke Moskvi.

Pristajko je za BBC kazao da je Ukrajina spremna pokazati “fleksibilnost” u pitanju članstva u NATO-u, koje bi, kako je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, bilo okidač za rat, podsjeća Reuters.

Pristajko je naknadno povukao, ali je rekao da bi Ukrajina mogla ponuditi druge ustupke. Moskva je rekla da njegov istup ne smatra promjenom službenog ukrajinskog stava.

Napetosti su se vremenski poklopile s teškoćama vodećih proizvođača s povećanjem snabdijevanja, za 400 hiljada barela dnevno do kraja mjeseca, prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

“Cijene nafte ponovno su pod ogromnim pritiskom koji podržava njihov uzlazni trend, budući da je OPEC+ u januaru zaostao za zacrtanim nivoom proizvodnje za čak 900 hiljada barela dnevno”, rekla je Pratibha Thaker iz Economist Intelligence Unita za Bliski istok i Afriku.

Šef Međunarodne energetske agencije (IEA), Fatih Birol, pozvao je u ponedjeljak OPEC+ da uskladi proizvodnju s planovima.

Ulagači takođe s pažnjom rate razgovore SAD i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

OPEC u ponedjeljak nije objavio koliko je na kraju prošle sedmice iznosila cijena barela korpe nafte njegovih članica. U četvrtak je bila 92,87 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije