fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkidaju procentualna budžetska izdvajanja određenim institucijama

Ukidaju procentualna budžetska izdvajanja određenim institucijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je planiralo da postepeno ukine procentualna budžetska izdvajanja koja su do sada imala određene institucije, pišu Vijesti.

Riječ je o garantovanoj sumi novca koji se dobijao na godišnjem nivou.

Obrazloženje za ovu mjeru je da se uvede princip neselektivnosti i da se novac izdvaja na osnovu kvaliteta predloženih programa/projekata i njihovog doprinosa opštem javnom interesu.

”Postepenim ukidanjem procentualnih budžetskih izdvajanja doći će adekvatnije raspodjele budžetskog novca, kao i snaženja kvaliteta javne usluge koju treba da pružaju sve budžetske jedinice”, obrazložili su iz tog resora.

Vijesti danas čekaju odgovore od Ministarstva na pitanja da li je rađena analiza koja je pokazala da je ovo opravdano ukinuti, da li su konsultovane insitucije na koje su se ova izdvajanja odnosila prilikom donošenja ove odluke, šta se podrazumijeva pod postepenim ukidanjem ovih procentualnih izdvajanja i kolika je ušteda u narednoj godini po osnovu ovih ukidanja.

Ovom mjerom biće obuhvaćeno Ministarstvo kulture, Prijestonica Cetinje, Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu, nevladine organizacije, političke partije, Agencija za sprečavanje korupcije, fond za medije, Javni servis RTCG, dijaspora, fondovi za manjine, ženske organizacije u političkim partijama u državnom i lokalnim parlamentima.

Vlada je već u cilju realizacije ove mjere utvrdila izmjene zakona u kulturi, Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, o sprečavanju korupcije, o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Konačnu riječ o ovim predlozima zakona daće parlament.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...