fbpx
16.9 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessUIP dobitnik međunarodne nagrade za javnu upravu Zapadnog Balkana

UIP dobitnik međunarodne nagrade za javnu upravu Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove (UIP) dobitnik je nagrade za javnu upravu Zapadnog Balkana 2022 /Western Balkans Public Administration Award 2022/ za projekat Centralni informacioni sistem za zaštitu potrošača (CISZP).

Taj projekat UIP-a prepoznat je kao jedan od najuspješnijih primjera inspirativnih praksi javnih uprava Zapadnog Balkana i proglašen za pobjednika konkursa u jednoj od tri glavne kategorije: Public Administration for all /Javna uprava za sve/.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je u okviru Ministarske konferencije Zapadnog Balkana o reformi javne uprave (PAR) koju su organizovali Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i SIGMA/OECD, u Skoplju.

U ime UIP-a, nagradu je primila vršiteljka dužnosti direktorica Ana Vujošević.

Ona se zahvalila ReSPA-i i SIGMA/OECD-u koji su prepoznali važnost projekta CISZP, kao i cijelom timu UIP-a čiji su posvećen i predan rad doprinijeli ovom velikom uspjehu.

“CISZP predstavlja jedinstveni e-prozor koji je, preko svog javnog dijela (www.potrosac.me), dostupan svim građanima i omogućava im da na lak i efikasan način ostvare svoja potrošačka prava. CISZP je kruna dugogodišnjeg rada u oblasti zaštite potrošača u Crnoj Gori, a njegovim uspostavljanjem Crna Gora je obezbijedila uslove za zaštitu potrošača koji važe i u Evropskoj uniji”, kazala je Vujošević.

U predstojećem periodu planirano je, kako je rekla, širenje sistema na sve jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori, što će potrošačima omogućiti da ostvare efikasniju zaštitu i u oblasti komunalnih usluga.

CISZP je projekat čija se posebnost ogleda i u tome što je obezbijedio razvoj modernog softverskog rješenja i omogućio horizontalno povezivanje više od 15 organa i institucija u Mrežu nadležnih organa za zaštitu potrošača koja koordinira implementaciju preko 50 zakona iz ove oblasti.

Ovogodišnjom dodjelom nagrada, ReSPA i OECD/SIGMA su imale za cilj da identifikuju uspješne primjere prakse javnih uprava Zapadnog Balkana i promovišu ih kao modele koje je moguće slijediti i koji će olakšati brže usvajanje odgovarajućih rješenja u cijelom regionu.

Organizatori su ocijenili da su ovogodišnji laureati potvrdili potencijal javnih uprava da pružaju javne usluge koje doprinose boljem životu građana, te pokazali izuzetnu inovativnost u digitalnim rješenjima, razumijevanje za potrebe u društvu i stalnu težnju za unapređenje kvaliteta svojih usluga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije