fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgovor o radu zaključen suprotno Statutu preduzeća

Ugovor o radu zaključen suprotno Statutu preduzeća

Bar, (MINA-BUSINESS) – Ugovor o radu između izršnog direktora barskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Mladena Đuričića i predsjednika Odbora direktora Neđeljka Čovića, zaključen je suprotno Statutu te kompanije, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Odbornik Demokrata u Skupštini Opštine (SO) Bar, Momčilo Leković, kazao je da sumnjivim poslovima, izborima i ugovorima u barskom Vodovodu nema kraja.

„Na osnovu dobijene dokumentacije i ugovora od 31. jula 2019. godine između Đuričića i Čovića, a uvidom u odredbe Statuta preduzeća, jasno se može zaključiti da je došlo do njegove grube povrede“, naveo je Leković u saopštenju.

On je kazao da je predmetnim ugovorom definisano da izvršni direktor zasniva radni odnos na neodređeno vrijeme, što je, kako tvrdi, u očiglednoj koliziji sa članom 27 Statuta preduzeća, u kojem jasno piše da izvršni direktor zasniva radni odnos na određeno vrijeme.

„I ovo nije sve. Ugovorom i članom 13 je dalje precizirano da direktor, nakon prestanka funkcije, ima po sopstvenom izboru pravo da bude raspoređen na drugo radno mjesto, koje nije niže od mjesta savjetnika direktora ili da iskoristi pravo na otpremninu. Dakle, ovim je definitivno prekršena jasna statutarna odredba po kojoj je radni odnos izvršnog direktora ograničen vremenski, kako u Statutu stoji na određeno vrijeme“, rekao je Leković.

On je naveo da bez obzira što je Zakon o radu predvidio mogućnost da direktorski ugovori mogu biti zaključivani kako na određeno tako i na neodređeno vrijeme, Statut barskog preduzeća je jasan i on kaže da se radni odnos izvršnog direktora može zasnovati isključivo na određeno vrijeme, bez bilo kakvih mogućnosti za izborima i produženjem radnog odnosa.

„Očigledno je da su ovakvi ugovori u Vodovodu i kanalizaciji postali praksa, što dovodi do jedne nesvakidašnje situacije da u preduzeću radi više savjetnika direktora, pri čemu se ugovori pojedinih savjetnika, koji su istovremeno i odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), još smatraju državnom tajnom“, poručio je Leković.

Sve to, kako tvrdi, mora za rezultat imati hitnu reakciju nadležnih organa, kako bi se ispitale te ali i sve ostale radnje i ugovori.

Najčitanije