fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUdovičić: Želimo da korisnici Telekoma osjećaju da su u dobrim rukama

Udovičić: Želimo da korisnici Telekoma osjećaju da su u dobrim rukama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom će ovu godinu završiti sa rastom prihoda i profitabilnosti, dok u narednoj očekuju stabilno i predvidivo regulatorno okruženje, saopštio je njegov izvršni direktor Stjepan Udovičić i dodao da žele da korisnici osjećaju da su u dobrim rukama.

On je u intervjuu za nedavno objavljeni broj Vodič Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori – MFIC Guide, kazao da će Telekom ovu godinu, prema trenutnim pokazateljima, završiti sa rastom prihoda i profitabilnosti u odnosu na rezultate s kraja prošle godine.

„Zabilježili smo odličan treći kvartal i dobre rezultate u sektoru veleprodaje pod uticajem dobre turističke sezone u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu“, rekao je Udovićić.

On je ocijenio da će naredna godina biti interesantna i dodao da živimo u vremenu kada je teško davati bilo kakva predviđanja.

„Nadam se da će se pandemija Covid-19 smiriti i nadam se dobroj turističkoj sezoni, još boljoj od ovogodišnje. Nadam se stabilnom i predvidivom regulatornom okruženju s kojim ćemo moći planirati, što je trenutno i slučaj, te se nadam da ćemo s kolegama iz industrije i javne uprave zajedno planirati i lansirati 5G priču, na jedinstven način u Crnoj Gori“, saopštio je Udovičić.

Prema njegovim riječma, Crnogorski Telekom je u jedinstvenoj poziciji na tržištu, jer iza sebe ima znanja i iskustva cijele Deutsche Telekom Grupe.

„Idemo u korak sa vodećim evropskim i svjetskim trendovima u domenima mobilnih i fiksnih mreža, tehnologija podrške za te mreže i inovacijama, što ima smisla tek ako benefite osjećaju korisnici“, kazao je Udovičić.

On je dodao da je Telekom ovu godinu posvetio korisničkom iskustvu, što kao rezultat rada ima rast korisničke baze i prihoda i govori da je kompanija na pravom putu.

Na pitanje na koji način Telekom pruža podršku kompanijama koje prolaze kroz digitalnu transformaciju, Udovićić je odgovorio da digitalna transformacija kompanijama pomaže da smanje troškove, pojednostave i ubrzaju procese i povećaju produktivnost.

„Međutim, ako se u taj proces uđe neplanski, rezultat može biti veća šteta od koristi. Zato nam je važno da korisnicima, crnogorskom javnom sektoru i zainteresovanoj javnosti budemo na raspolaganju, prvo kao savjetnici, kroz širenje perspektive, a zatim i kao pružaoci usluga“, rekao je Udovičić.

On je naveo da vode društvo u pravcu digitalizacije, kao kompanija koja omogućava da se bilo koji korisnik u zemlji može spojiti na sve dostupne online servise.

„Znanje koje naši eksperti crpe iz iskustva u Telekomu i Deutsche Telekom Grupi omogućava nam da partnerima damo prave odgovore na pitanja o digitalizaciji“, smatra Udovičić.

On je, u tom smislu, pomenuo eTrust – usluge povjerenja Telekoma, zahvaljujući kojima su građanima, privredi i javnom sektoru dostupni elektronski potpis i pečat.

„Ovaj servis razvijen je u skladu sa svim relevantnim zakonima, a naš data centar, sagrađen po najzahtjevnijim standardima industrije i Deutsche Telekom Grupe, omogućava još veću sigurnost i, naravno, čuvanje podataka u Crnoj Gori“, objasnio je Udovičić.

Na pitanje kakve će promjene unijeti 5G na tržište, Udovićić je podsjetio da je Telekom u junu ove godine prvi u Crnoj Gori uspješno testirao 5G mrežu u takozvanim „realnim uslovima“ na sjeveru zemlje.

Do pune primjene, kako je poručio, put može biti duži ili kraći, zavisno od razvoja regulatornog okruženja, odnosno uslova koji za komercijalno puštanje 5G usluga budu postavljeni pred operatore.

„Kao što je bio slučaj u zemljama EU, za komercijalno upotrebljivu 5G tehnologiju potrebna su velika ulaganja operatora. Stoga se nadamo da će naknade za frekvencijski spektar biti puno niže, kako bismo se mogli posvetiti ulaganju u opremu i ubrzali pokrivanje zemlje 5G mrežom“, saopštio je Udovičić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, zbog svoje veličine, može imati zavidan nivo 5G pokrivenosti godinu nakon javne odluke o dodjeli frekvencijskog spektra operatorima.

„To je naša velika prednost, koju ćemo, nadam se, iskoristiti“, zaključio je Udovičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije