fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU slučaju otkaza dobiće 24 svoje bruto zarade

U slučaju otkaza dobiće 24 svoje bruto zarade

Podgorica, (MINA-BUSIENSS) – Izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš, ima menadžerski ugovor sa kompanijom koji joj garantuje da će u slučaju da bude smijenjena prije isteka mandata dobiti 24 svoje bruto zarade.

To bi, imajući u vidu visinu njene zvanične zarade, iznosilo 250 hiljada EUR, saznaju Vijesti.

Iz kompanije, odnosno njene ovlašćene PR agencije, nijesu odgovorili na pitanje Vijesti da navedu šta piše u menadžerskom ugovoru i koliki novac bi Maraševa dobila u slučaju da bude smijenjena prije isteka mandata.

Vijesti su 1. septembra pitale i kada je direktorica Maraš potpisala taj ugovor, ko je sa njom potpisao ugovor, koliko još traje njen mandat na čelu Plantaža, kao i da li i ostali članovi menadžmenta imaju takve ili slične ugovore i koliko njih.

Maraševa je izvršna direktorica Plantaža od 2008. godine, a prije toga je 17 godina bila finansijski direktor te kompanije.

Novi petogodišnji mandat je dobila u martu 2018. godine, od Odbora direktora kojim predsjedava Veselin Vukotić. Protiv njenog novog mandata tada je glasao član borda Đorđije Rajković.

Prema izvještaju o svojim prihodima i imovini koji je predala u aprilu ove godine za prethodnu godinu, njena osnovna mjesečna neto zarada bez dodataka iznosila je 7,3 hiljada EUR, što je u bruto iznosu 11 hiljada EUR.

Prema najavama o smanjenju iz Odbora direktora i onome što je Ministarstvo finansija dostavilo nedavno poslanicima, Maraš je u junu plata smanjena na 2,8 hiljade EUR, ali takve izmjene nema u njenom kartonu kod Agencije za antikorupciju.

Njen mandat izvršne direktorice ističe u martu 2023. godine. Prema Statutu kompanije, izvršni direktor može biti razriješen dužnosti i prije isteka mandata, ako podnese ostavku ili ako ga smjeni Odbor direktora.

Skupština akcionara, gdje većinu čini Vlada i Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), imenuje Odbor direktora.

Odbor direktora izvršnog direktora, prema odredbama Statuta, može smjeniti ako utvrdi da poslove koji su mu povjereni na obavljanje ne završava sa pažnjom dobrog privrednika i stručnjaka, što se nepovoljno odražava na poslovanje društva, kao i kada direktor svojim radom teže povrijedi pozitivne propise, odnosno kada ne obavlja odluke Skupštine akcionara i Odbora direktora, što posebno utvrđuje Odbor direktora.

Nije precizirano na koji način Odbor direktora utvrđuje postojanje tih razloga. Protiv Maraš podnijeto je u proteklom periodu više krivičnih prijava zbog nasavjesnog poslovanja u privredi.

Bivša finansijska direktorica Plantaža, Valerije Saveljić, od 2015. godine govori o brojnim aferama u vezi sa poslovanjem menadžmenta te državne kompanije.

Prijave protiv direktorice imali su i mali akcionari.Negirala je sve optužbe.

Rezerve i sumnje u ispravno poslovanje kompanije godinama iznose i eksterni revizori kompanije u svojim iskazima na finansijske izvještaje Plantaža.

Prema posljednjem izvještaju revizora na poslovanje iz prošle godine, kompanija je u problemima. Pozitivno poslovanje, koje je Maraševa navela u izvještaju, od svega 156 hiljada EUR napravljen je zahvaljujući prodaji akcija kompanije u Podgoričkoj banci za 1,8 miliona EUR.

Za šest mjeseci ove godine napravljen je gubitak od pet miliona EUR, što je za milion više nego u istiom periodu prošle godine. Situacija sa epidemijom koronavirusa dodatno je otežala poslovanje kompanije.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...