fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU revitalizaciju seoske mreže uloženo 26 miliona EUR

U revitalizaciju seoske mreže uloženo 26 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) uspješno je priveo kraju drugu godinu projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, saopšteno je iz kompanije.

“Ugovoreni radovi u okviru druge godine vrijedni su oko deset miliona EUR”, rekli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su naveli da je ukupna vrijednost realizovanih projekata, usmjerenih na rekonstrukciju mreže i unapređenje kvaliteta napajanja električnom energijom na ruralnom području širom Crne Gore, tokom prethodne dvije godine iznosila oko 26 miliona EUR.

Rukovodilac Sektora za održavanje, Vuko Vukićević, kazao je da je CEDIS, ulaganjem od 26 miliona EUR u seosku mrežu širom Crne Gore, postigao izuzetne rezultate u pogledu kvaliteta i stabilnosti u napajanju korisnika električnom energijom.

“Nakon niza, finansijski zahtjevnih, investicionih ciklusa, koji su targetirali unapređenje sistema mjerenja kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, kao i desetina miliona uloženih u velike objekte i primarnu mrežu koji su pratili privredne i turističke potrebe Crne Gore, stekli su se finansijski i operativni uslovi za sveobuhvatnu rekonstrukciju seoske elektridistributivne mreže”, dodao je Vukićević.

On je naveo da na ovaj način, ne samo da je ostvaren doprinos koji se tiče kvaliteta napajanja korisnika na selu, već su ta ulaganja u infrastrukturnom smislu podsticaj za privredni razvoj ruralnog područja.

U okviru prve i druge godine projekta revitalizovana su 22 deset kilovoltna (kV) dalekovoda.

To su Grahovo i Velimlje u Nikšiću, Gubavač i Tomaševo u Bijelom Polju, Lijeva Rijeka i Mrke Petrovići u Podgorici, Virpazar i Ostros u Baru, Biševo u Rožajama, Gornja Morača u Kolašinu, Boljanići u Pljevljima, Lipovik i Vrela na Cetinju, Hoti u Tuzima, Konjuhe u Andrijevici, Slap Zete i Pg iz Dg u Danilovgradu, Bijela na Žabljaku, Dolac u Beranama, Krute i Mavrijan u Ulcinju i Krivošije u Kotoru.

“U okviru projekta izvršena je rekonstrukcija oko 780 kilometara mreže, zamijenjeno oko 8,25 hiljada stubova, sprovedena zamjena svih dotrajalih elemenata mreže i ugrađena nova, visokokvaltitetna oprema, čime je značajno kvalitetnije napajanje obezbijeđeno za preko 15 hiljada korisnika elektrodistributivne mreže u selima širom Crne Gore”, objasnio je Vukićević.

Prema njegovim riječima, na revitalizovanim dalekovodima već se registruje značajno smanjenje prekida, a budući da su trase tih vodova mahom na teško pristupačnom terenu, naročito tokom zimskih mjeseci, ostvareni su i benefiti u pogledu smanjenog broja složenih terenskih intervencija.

Radove je izvodio konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i nikšićki Ramel, sa kojima je u decembru 2018. godine potpisan okvirni sporazum za potrebe projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

“U CEDIS-u su aktuelne intenzivne aktivnosti na pripremi dokumentacije za objavljivanje tendera za nabavku opreme i radova za revitalizaciju dodatnih osam srednjenaponskih dalekovoda koji napajanju ruralna područja, čime potvrđujemo opredijeljenost kompanije da snažno investiciono djeluje u pravcu izgradnje savremene elektrodistributivne infrastrukture i u najzabačenijim krajevima Crne Gore”, zaključio je Vukićević.

Pored navedenog, realizuju se i aktivnosti u okviru održavanja, na kojima su angažovane ekipe CEDIS-a, a u sklopu kojih su, od 2019. godine, revitalizovana 22 srednjenaponska dalekovoda, ukupne dužine oko 420 kilometara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...