fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU prvom kvartalu ukupno prenijeto 2,47 hiljada brojeva

U prvom kvartalu ukupno prenijeto 2,47 hiljada brojeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uslugu prenosivosti broja je u prvom kvartalu iskoristilo 2,47 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja marta, prenijeto 337 brojeva, a u mobilnoj 2,13 hiljada.

“U fiksnoj telefoniji, najviše brojeva je prenijeto u M:tel, 220, potom u Telemach 67, a u mrežu Crnogorskog Telekoma 50 brojeva”, rekli su iz EKIP-a.

Najviše korisnika otišlo je iz fiksne mreže Telekoma 251, iz Telemacha 49, a iz M:tela 37 brojeva.

Iz EKIP-a su naveli da je kod prenosa brojeva između mobilnih mreža u prvom kvartalu najviše brojeva prenijeto u mrežu M:tela 1,14 hiljada, u Telekom 521, dok su u Telenor prenijeta 472 broja.

“Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telekoma 1,04 hiljade, potom iz Telenora 922, a najmanje iz M:tela 169“, precizirali su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su podsjetili da se usluga prenosivosti telefonskih brojeva pruža od 1. decembra 2011. godine i da je do 31. marta ove godine ukupno prenijeto 56,73 hiljade brojeva.

„Od toga je 14,05 hiljada brojeva prenijeto u fiksnim, a 42,68 hiljada u mobilnim mrežama“, dodali su iz EKIP-a.

Najviše brojeva je prenijeto u fiksnu mrežu M:tela 8,37 hiljada, u Telemach 3,67 hiljada, u Telenor 1,8 hiljada, a u mrežu Telekoma 202 broja.

„Najviše je otišlo iz fiksne mreže Telekoma 13,69 hiljada brojeva, iz Telemacha 183, iz M:tela 164, a iz fiksne mreže Telenora 13 brojeva“, saopštili su iz EKIP-a.

U mobilnim mrežama najviše je prenijeto brojeva u M:tel, 19,42 hiljade, zatim u Telekom 14,74 hiljade, dok je u mrežu Telenora ukupno prenijeto 8,52 hiljade brojeva.

„Najviše korisnika je broj prenijelo iz Telenora 20,91 hiljada, potom iz Telekoma 14,75 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 7,02 hiljade korisnika“, kazali su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.

“EKIP nije imao takvih slučajeva vezano za prenosivost brojeva tokom prvog kvartala”, zaključili su iz EKIP-a.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...