fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU prva mjeseca ostvaren suficit od skoro 26 miliona

U prva mjeseca ostvaren suficit od skoro 26 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prva dva mjeseca je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit u iznosu od 25,8 miliona EUR, odnosno 0,4 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je budžetski deficit u februaru iznosio 27,3 miliona EUR.

“Trend dobre naplate prihoda iz prošle godine nastavljen je i u ovoj, a gotovo sve kategorije izdataka realizovane su u iznosu nižem od plana”, navodi seu izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-februar.

Prihodi budžeta u prva dva mjeseca iznosili su 312 miliona EUR ili 5,1 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 31,1 milion EUR ili 11,1 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 79,6 miliona EUR ili 34,2 odsto. Najveći rast zabilježen je kod ostalih i prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Prihodi po osnovu PDV-a do kraja februara naplaćeni su u iznosu od 140,8 miliona EUR što je 16,7 miliona EUR ili 13,4 odsto više u odnosu na planirane i 36,4 miliona EUR ili 34,9 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 36,6 miliona EUR što je 33,7 miliona EUR više u odnosu na prethodnu godinu i to kao rezultat prenosa sredstava naplaćenih tokom implementacije projekta Ekonomskog državljanstva, koji će se koristiti za finansiranje infrastrukturnih projekata planiranih kapitalnim budžetom.

“Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje ostvareni su na nivou od 57,1 milion EUR što je 7,6 miliona EUR ili 15,3 odsto u odnosu na planirane, odnosno 10,4 miliona EUR ili 22,3 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru”, kazali su iz Ministarstva.

Na drugoj strani, prihodi od akciza su na nivou plana za period januar-februar, dok su u odnosu na uporedni period prethodne godine niži 1,5 miliona EUR ili četiri odsto.

“Prihodi budžeta u februaru iznosili su 144,2 miliona EUR, što je 16,4 miliona EUR ili 12,8 odsto više u odnosu na plan i 19,6 miliona EUR ili 15,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Izdaci budžeta za period januar-februar iznosili su 286,3 miliona EUR ili 4,6 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 84,1 milion EUR ili 22,7 odsto dok su u odnosu na isti period prošle godine niži 6,5 miliona EUR ili 2,2 odsto.

“U strukturi ukupne potrošnje, tekući izdaci iznosili su 124,9 miliona EUR, što je 28 miliona EUR ili 18,3 odsto manje u odnosu na plan, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 12,3 miliona EUR ili 11 odsto”, pokazuju podaci Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su u ukupnom iznosu od 4,9 miliona EUR što je 33,6 miliona EUR ili 87,3 odsto manje u odnosu na planirane odnosno 22,8 miliona EUR ili 82,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Rashodi u februaru su iznosili 171,6 miliona EUR i niži su u odnosu na plan 23,4 miliona EUR ili 12 odsto, dok su u odnosu na februar prošle godine veći 19,3 miliona EUR ili 12,7 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...