fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU prošloj godini 2,18 miliona turista

U prošloj godini 2,18 miliona turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori u prošloj godini ostvareno je 2,18 miliona dolazaka i 12,43 miliona noćenja turista, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

„Od ukupnog broja noćenja 95,5 odsto ostvarili su strani, a 4,5 odsto domaći turisti“, navodi se u saopštenju.

U strukturi noćenja stranih turista, u prošloj godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 25,5 odsto, Rusije 16,4 odsto, Bosne i Hercegovine 9,9 odsto, Njemačke 5,9 odsto, Ukrajine 4,9 odsto, Kosova četiri odsto i Velike Britanije 3,3 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 30,1 odsto noćenja.

„U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 93,8 odsto, planinskim mjestima dva odsto, glavnom gradu 2,9 odsto i ostalim mjestima 1,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da je u Crnoj Gori u individualnom smještaju u prošloj godini ostvareno 1,02 miliona turista, dok je broj ostvarenih noćenja 8,11 miliona.

„Od ukupnog broja noćenja 99,6 odsto ostvarili su strani, a 0,4 odsto domaći turisti“, navodi se u saopštenju.

U strukturi noćenja stranih turista, u prošloj godini, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 26,8 odsto, Rusije 22,8 odsto, Bosne i Hercegovine 11,2 odsto, Ukrajine 6,2 odsto, Njemačke 4,4 odsto, Kosova 4,2 odsto, Poljske 2,4 odsto i Velike Britanije 1,9 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 20,1 odsto noćenja.

„U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u individualnom smještaju, u prošloj godini najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima 97,3 odsto, planinskim mjestima 1,5 odsto, ostalim turističkim mjestima jedan odsto i glavnom gradu 0,3 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...