fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU ponedjeljak će se znati stiže li brašno iz Srbije

U ponedjeljak će se znati stiže li brašno iz Srbije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Planovi Srbije u vezi sa eventualnim otvranjem tržišta za izvoz brašna u Crnu Goru biće poznati u ponedjeljak, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

“U ponedjeljak ću ponovo imti priliku da se vidim uživo sa kolegama iz regiona, tako da ćemo ponovo razgovarati, da vidimo koji su dalji planovi Srbije i kada možemo očekivati da bude pušten izvoz za Crnu Goru”, rekao je Stijović za Dnevnik TVCG.

Pekari su, međutim, najavili mogućnost novih poskupljenja ukoliko izostane uvoz brašna iz Srbije, jer im je, kako su kazali, ono iz Bugarske skupo. Poslovanje pekara i njihove kalkulacije dodatno je pomrsilo to što Srbija nije u petak podigla rampu na izvoz brašna i žitarica za Crnu Goru, kao što se očekivalo, prenosi portal RTCG.

Predstavnik grupacija proizvođača pekarskih proizvoda, Vesko Nikolić, rekao je da se cijene brašna koje trenutno nabavljaju iz Hrvatske ili Bugarske kreću između 650 i 700 EUR po toni.

“To su puno, puno veće cijene od onih po kojima smo ušli u proizvođačke kalkulacije. Na osnovu cijena koje su iz Srbije, koje su se kretale od 520 EUR po toni, tada smo došli do korekcije maloprodajne cijene na 80 centi”, kazao je Nikolić.

Prošle su tri sedmice od kada je Srbija zabranila izvoz brašna, a u petak su za Albaniju i Italiju krenule ugovorene količine prije obustave izvoza. Kada će Srbija otvoriti tržište i za Crnu Goru moglo bi biti poznato početkom naredne sedmice.

“Na taj način Srbija pravi veću štetu sebi, jer mi smo kupac i poćićemo da tražimo na drugim tržištima. Čak i njihovim poljoprivrednicima ovo nanosi štetu”, naveo je Stijović.

Nikolić je saopštio da će doći do novog poskupljenja ukoliko cijena sirovina nastavi da raste i pekari budu prinuđeni da ih nabavljaju po višim cijenama.

U Ministarstvu se nadaju da do toga neće doći. Zahvaljući uvozu iz Bugarske zalihe brašna drže se na deset do 15 dana, a učiniće sve da uklone administrativne barijere kako bi i transport bio jeftiniji.

“Šleper iz Srbije po današnjim uslovima trebalo bi da košta između hiljadu i 1,4 hiljade EUR, zavisno od lokacije iz koje dolazi, dok je ta cijena iz Bugarske od dvije do 2,7 hiljada. Postoji način da taj transport bude jeftiniji ako budu veće količine i transport brodom. Transport brodom bi po kamionu iznosio 600 EUR”, kazao je Stijović.

Predstavnici Ministarstva pozvali su pekare da budu strpljivi i najavili da će svi poljoprivredni proizvođači naredne sedmice dobiti vaučer od 200 EUR pomoći. Zbog blokade parlamenta odustalo se od ukidanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na stočnu hranu, pa će milion EUR biti direkno uplaćen stočarima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije