fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU PKCG obilježena nedjelja Otvorenih podataka

U PKCG obilježena nedjelja Otvorenih podataka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) u saradnji sa Glavnim gradom, organizovala je radionicu Otvoreni podaci za otvorenu Podgoricu – smart city, namijenjenu ICT zajednici, dajući i ove godine svojim aktivnostima doprinos obilježavanju nedjelje otvorenih podataka.

Iz PCG je saopšteno da je riječ o nizu događaja koji se tradicionalno organizuju širom svijeta tokom prve sedmice marta.

Na radionici je prezentovan koncept otvorenih podataka i primjeri dobre prakse.

Govoreći o ovom značajnom resursu, nezaobilaznom pokretaču digitalne transformacije, sekretarka Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija PKCG, Nada Rakočević ukazala je na nedovoljno razvijenu svijest o potencijalu koji otvoreni podaci nose sa sobom, u kontekstu poteškoća sa kojima se svi akteri ekosistema otvorenih podataka susreću na početku procesa prepoznavanja i otvaranja tog važnog resursa.

“Otvoreni podaci, uz mogućnost preuzimanja, distribucije, prilagođavanja, povezivanja sa drugim podacima, mogu biti integrisani u poslovne procese, proizvode i usluge, čime stvaraju dodatu vrijednost prateći smjernice procesa digitalne transformacije”, navela je Rakočević.

Prema njenim riječima, otvoreni podaci, kao i povezani otvoreni podaci, podstiču inovativnost u kreiranju komercijalnih i nekomercijalnih aplikacija, u službi javnog, privatnog, naučnog i civilnog sektora.

Menadžer Glavnog grada, Marjan Junčaj, iskazujući visok stepen razumijevanja koncepta otvorenih podataka od strane Glavnog grada, upoznao je učesnike radionice sa podacima kojima raspolaže Podgorica, te projektima koji su u realizaciji a imaju potencijal da kao output daju kvalitetne setove otvorenih podataka.

Učesnici radionice, Predrag Bulajić iz WinSofta i Milan Marić iz S&T-a, ukazali su na mogućnost da setovi podataka koji su dostupni kroz projekte koje je Glavni grad već realizovao, budu dostupni u otvorenom formatu.

Učesnici radionice saglasni su da je organizovanje takvih događaja, koji podstiču veću interakciju između privrede i organa javne uprave, odličan put da se kroz razmjenu mišljenja i ideja, utiče na unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije