fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU penziju ne može 145 radnika KAP-a

U penziju ne može 145 radnika KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravo na penziju ne može da ostvari 145 radnika Kombinata aluminijuma (KAP), iako je za njih krajem prošle godine izmijenjen Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO), jer im godinama, pa i decenijama, nije uplaćivan beneficirani radni staž.

Ti radnici su ostali bez posla krajem decembra, kada je KAP drastično smanjio proizvodnju zbog visokih cijena struje na međunarodnom tržištu, pišu Vijesti.

Oni su tokom stečaja, ali i za period prije njega, izgubili najčešće u prosjeku desetak do 20 godina beneficiranog radnog staža. Ukupan dug za beneficirani radni staž prema Fondu PIO procjenjuju na oko osam miliona EUR.

Predstavnici radnika smatraju da je Vlada zaključkom iz 2013. godine na sebe preuzela tu obavezu kroz subvencionisanje zapošljavanje u biznis zoni KAP-a. Zbog toga predstavnici ove grupe radnika traže prijem u ministarstva finansija i ekonomskog razvoja, kako bi se riješio ovaj problem, ali još nijesu dobili odgovore.

Radnici se boje da bi se rješenje tog problema moglo odugovlačiti zbog novonastale političke krize.

U izmjeni Zakona o PIO, koji je Skupština usvojila u decembru na predlog grupe poslanika Demokratskog fronta, navedeno je da osiguranik kome je u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije prestao radni odnos zbog obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usljed ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju, stiče pravo na penziju ako ima navršenih 30 godina staža osiguranja ili najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Pravo na starosnu penziju u skladu sa tim stavom može se ostvariti do 31. decembra ove godine.

Predstavnici radnika imaju dokument iz 2013. godine u kojem se navodi da je tadašnja Vlada zaključcima od 12. jula 2013. godine dala saglasnost da se porezi i doprinosi za radno angažovanje u KAP-u u stečaju računaju prema uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih u koji se kao vrsta dodatnog doprinosa računa beneficirani radni staž.

Većina radnih mjesta u KAP-u bila je sa otežanim uslovima i uticajem na zdravlje radnika, zbog čega su imali pravo na beneficirani radni staž. Međutim, ovih 145 radnika od oko 200 koliko je dobilo otkaz nema ukupnih 30 godina “običnog” radnog staža, niti im je uplaćivan beneficirani staž proteklih godina, pa ne ispunjavaju ni drugi uslov.

Prema informacijama od predstavnika tih radnika, ima slučajeva da bivšem zaposlenom beneficirani radni staž nije uplaćivan od 1991. godine, jer je praksa bila da se ta vrsta staža uplati tek kada radnik ispuni uslove za penziju.

Dugovi za beneficirani radni staž od prije odlaska fabrike u stečaj u julu 2013. godine, nijesu naplaćeni iz stečajne mase, jer nije bilo novca, niti je to bio prioritet stečajne uprave.

Radnici smatraju da je ta obaveza, kao i ostale prema zaposlenima, trebalo da bude u prvom isplatnom redu, ali je stečajna uprava odlučila drugačije.

U toku trajanja stečajnog postupka od jula 2013. do avgusta prošle godine kada je on okončan, zaposlenima nije uplaćivan beneficirani radni staž, jer Montenegro bonus, koji je upravljao fabrikom u prvoj godini stečaja, a kasnije i Uniprom, nijesu prihvatali takvu obavezu navodeći da ona ne postoji u toku trajanja stečajnog postupka.

Kada je sa radnicima okončan ugovor o radu u decembru, njima je uplaćen samo doprinosi za penzijsko osiguranje za redovni radni staž, ali ne i za beneficirani. Tako su radnici izgubili od najmanje desetak do 20 godina beneficiranog radnog staža, što im sada onemogućava odlazak u penziju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije