fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU novoj sistematizaciji nema ugostiteljskih profila i recepcionera

U novoj sistematizaciji nema ugostiteljskih profila i recepcionera

Budva, (MNA-BUSINESS) – Kompanija Adriatic properties je, u trenutku dok su grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer pod katancem i dok je neizvjesno da li će biti otvoreni naredne sezone, uradila novu sistematizaciju radnih mjesta, koja stupa na snagu 1. oktobra.

Vijestima je iz kompanje iza koje stoji grčki biznismen Petros Statis nezvanično potvrđeno da po toj sistematizaciji u hotelskom kompleksu neće više biti mjesta za ugostiteljske profile – kuvare, konobare, poslastičare i recepcionere, već su kao radna mjesta isključivo navedeni oni koji će održavati javne površine i čistiti hotelske objekat.

Adriatic properties, koji je višegodišnji zakupac hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, početkom ljeta zatvorio je popularno ljetovalište, nakon što im nije dozvoljeno da njihove plaže i dalje budu isključivo dostupne gostima hotela.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je utvrdilo da zakupac nije poštovao ugovor i da je nezakonito javnu stazu iskoristio kao hotelsku.

Mještani su ljetos polomili ogradu na ulazu u u Kraljičinu plažu, koja je više od decenije bila zatvorena za javnost.

Nova sistematizacija izazvala je, kako saznaju Vijesti, veliku uznemirenost kod preostalih 30-ak stalnih radnika, kojima je u petak bio posljednji dan da se dobrovoljno jave za sporazumni prekid radnog odnosa, odnosno prijave da uzmu otpremninu.

Mnogi od njih, koji u nekada zaštitnom znaku crnogorskog turizma rade i više od 30 godina, moraće da izaberu – ili će čistiti parkovne površine, ili će otići iz firme.

Prema nezvaničnim informacijama lista, radnicima će biti ponuđene otpremine koje će biti do tri puta veće od previđene zakonom ko se za nju dobrovoljno prijavi. Ko međutim bude proglašen tehnološkim viškom, dobiće otpremninu u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Adriatic properties, firma registrovana za obavljanje hotelske djelatnost, novom sistematizacijom oslobađa se svih radnih mjesta koja imaju veze sa ugostiteljstvom.

Od radnika za Vijesti niko nije želio da govori, zbog lošeg iskustva iz juna ove godine.

Mnogi od njih su, nakon što su se u junu javno pobunili i izaši u medije sa primjedbama na rad komapnije i njihovu namjeru da se oslobode svih stalno zaposlenih radnika i zaposle isključivo sezonske, pretrpjeli kazne.

U pomoć je u junu pozvana Vlada, Ministarstvo ekonomskog razvoja i lokalna budvanska uprava, da se hitno uključe kako bi radnike, koji su životni vijek proveli u Svetom Stefanu, spasili da ne završe na ulicu, ali od njih su dobili zid ćutanja.

Prije 14 godina, kada je hotelski kompleks Sveti Stefan – Miločer dat u zakup, preuzeto je 220 radnika stalno zaposlenih od tadašnjeg Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Budvanska rivijera i HTP Miločer.

Sada njih nekoliko desetina, koji su poslije skoro decenije i po ostali, moraće da prihvate ili otpremnine ili da rade na održavanju javnih površina i parkingu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije