fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU narednoj godini olakšice za avio-prevoz ka 13 destinacija

U narednoj godini olakšice za avio-prevoz ka 13 destinacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, na čijem je čelu Nebojša Đoković, odlučio je da u narednoj godini listu strateških ruta čine letovi ka 13 destinacija.

Na osnovu toga, avio-prevoznici koji slijeću u vazdušne luke u Podgorici i Tivtu biće u prilici da koriste različite podsticajne mjere najmanje do kraja naredne godine, pišu Dnevne novine.

Strateške rute iz Podgorice činiće letovi ka Londonu, Parizu, Rimu, Briselu, Berlinu, Stokholmu, Milanu, Barseloni, Minhenu i Dortmundu, a iz Tivta ka Londonu, Mančesteru i Berlinu.

Kako se navodi u tom dokumentu, koji je od strateškog značaja za ekonomiju cijele države, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović definisao je početkom februara formiranje „radnog tima za poboljšanje avio dostupnosti Crne Gore, sa zadatkom uspostavljanja komunikacije sa avio-kompanijama, svjetskim turoperatorima u cilju definisanja strateških ruta koje su prepoznate kao interesantne za povezivanje sa niskobudžetnim avio-kompanijama“.

Međutim, kako piše list, ne zna se kako je odluku o definisanju strateških ruta koje se, prevashodno, odnose na saobraćaj i turizam donio Odbor direktora Aerodroma, a još manje kako je Vlada usvojila dokument u čijem nastajanju nijesu učestvovala druga stručna tijela koja definišu saobraćajnu i turističku politiku.

Kako se navodi u odluci Vlade, podsticaji se odnose na one avio-kompanije koje imaju najmanje jednu letilicu čija je baza neki od crnogorskih aerodroma.

Uslov za državnu subvenciju je i da ima cjelogodišnje letove sa najmanje dvije rotacije na četiri rute, od čega barem dvije treba da budu sa tivatskog aerodroma.

Takođe, avio-kompanija mora prevoziti najmanje 100 hiljada putnika ka našim aerodromima.

Najveće popuste ostvarivaće za prelete između podgoričkog i tivatskog aerodroma, te za parking vazduhoplova koji će im biti omogućen bez naknade.

Za ostale aerodromske usluge imaće popust od 50 do 80 odsto od ukupnog iznosa.

No, popusti važe i za avio-prevoznike koji imaju najmanje linije koje održavaju najmanje dva puta sedmično tokom ljetnje sezone letova, 31. mart-31. oktobar, s tim što su na nivou 40, odnosno 50 odsto.

Takođe, u dokumentu se najavljuje da će ovakav olakšan režim važiliti ne samo u narednoj, već i tokom 2023, odnosno 2024. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije