fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU Ministarstvu tvrde da je ŽICG oštećena za 27,9 hiljada EUR

U Ministarstvu tvrde da je ŽICG oštećena za 27,9 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo je prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog, kako tvrde, mogućeg postojanja krivičnog djela, kojim je Željeznička infrastruktura (ŽICG) oštećena za oko 27,9 hiljada EUR.

Za moguće krivično djelo – nesavjestan rad u službi, terete Slavicu Dožić, koja je u vrijeme spornog događaja pokrivala funkciju direktora Sektora za pravne i opšte poslove u ŽICG, piše Dan.

Naime, radi se o predmetu po tužbi 240 zaposlenih radnika ŽICG, koji su tražili isplatu nadoknade po osnovu ostvarenih časova, na ime prekovremenog rada, u periodu od 23. avgusta 2008. do 3. maja 2017. godine.

Iz Ministarstva, odnosno Odjeljenja za borbu protiv korupcije tog državnog organa, navode da je Dožić mogla da zaključi sudsko poravnanje, što nije učinila, zbog čega je kasnije kompanija morala da plati više novca.

“U toku trajanja parničnog postupka, imenovana je 10. oktobra 2018. godine putem mejla, u devet sati i 24 minuta, posredstvom Vladimira Vukajlovića (jednog od svojih podređenih radnika), od punomoćnika tužilaca – advokata Bojana Vujovića, dobila ponudu za zaključenje sudskog poravnanja”, piše između ostalog u prijavi Ministarstva koju potpisuje ministar Mladen Bojanić.

Naredno ročište je istog dana u 11 sati i 30 minuta bilo zakazano u Osnovnom sudu.

“Na dan dostavljanja opisane ponude punomoćnika tužilaca, stanje parnice je bilo takvo da je Dožić istu trebalo da prihvati, s obzirom da je nalazom vještaka ekonomsko-finansijske struke utvrđen tačan iznos parničnog potraživanja svih tužilaca, na koji nalaz imenovana kao zastupnik oštećene u ovoj parnici nije imala primjedbi”, navodi se u prijavi.

Dodaje se da je u datom trenutku iznos troškova postupka koje je ŽICG trebalo da plati bio 53,91 hiljadu EUR, sa uključenim porezom na dodatu vrijednost (PDV).

“Međutim, osumnjičena, koja ŽICG po izdatom punomoćju zastupa u predmetnoj parnici, ne prihvata učinjenu ponudu, ali čini priznanje tužbenog zahtjeva, insistirajući da sud umjesto predloženog poravnanja donese presudu na osnovu priznanja”, dodaje se u prijavi.

U prijavi se navodi da je presudu na osnovu priznanja Osnovni sud donio tek nakon rasprave koja je konačno zaključena 25. marta 2019. godine.

U međuvremenu, odložena su ukupno četiri zakazana ročišta, a šteta ŽICG za ovakvo odlaganje iznosila je 5,77 hiljada EUR bez PDV-a.

“Tako iznos parničnih troškova koje je oštećena trebalo da plati prema prvostepenoj presudi dolazi do 60,9 hiljada EUR sa uključenim PDV-om. Na rješenje o troškovima iz prvostepene presude tužioci se žale i uspijevaju u mjeri do 50 odsto, jer im Viši sud u Podgorici priznaje troškove jednog više odloženog ročišta u odnosu na prvostepeni, te se sa troškovima apelacionog postupka na kraju dolazi do iznosa od 81,66 hiljada EUR sa uključenim PDV-om na ime troškova parničnog postupka”, piše u prijavi MKI.

Najčitanije