fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU javne radove biće uključena najmanje 422 nezaposlena

U javne radove biće uključena najmanje 422 nezaposlena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za zapošljavanje (ZZZ) sjutra će objaviti konkurs za izbor izvođača javnih radova u ovoj godini, u koje će biti uključena najmanje 422 nezaposlena.

Iz ZZZ-a je saopšteno da je odlukom Upravnog odbora, na današnjoj sjednici, opredijeljeno 680 hiljada EUR za realizaciju programa od javnog interesa, u koje će biti uključena najmanje 422 nezaposlena iz evidencije Zavoda, na određeno vrijeme, u trajanju do pet mjeseci.

»Među njima je najmanje 60 odsto iz grupe teže zapošljivih, odnosno oni koji traže zaposlenje duže od 12 mjeseci, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice ili osoba sa invaliditetom, te pripadnici romske i egipćanske populacije ili stariji od 50 godina”, navodi se u saopštenju.

Javni rad se realizuje kroz programe stvaranja privremenih netržišnih poslova od javnog interesa u oblastima društvene brige o djeci i mladima, zaštite osoba sa invaliditetom, pomoći starima, borbe protiv bolesti zavisnosti, zaštite životne sredine, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta i u drugim oblastima od javnog interesa.

»Za javni rad Personalni asistent, kojim je predviđeno pružanje podrške za najmanje 101 osobu sa invaliditetom, usmjereno je 163,2 hiljade EUR. Projektu Njega starih namijenjeno je 115,6 hiljada EUR, pa će usluge gerontodomaćice koristiti najmanje 72 stare osobe u stanju socijalne potrebe«, rekli su iz Zavoda.

Planirano je zapošljavanje najmanje 249 osoba, takođe, na određeno vrijeme, u trajanju do pet mjeseci, na drugim poslovima od javnog interesa i za tu namjenu izdvojeno je 401,2 hiljade EUR.

Sastavni dio konkursa je Uputstvo za podnošenje zahtjeva za realizaciju javnog rada, sa pratećim prilozima.

»Zavod je u obavezi da pripremi nezaposlene za učešće u javnom radu. To se dokazuje potvrdom izdatom od Zavoda, koju nezaposleni podnosi izvođaču javnog rada, pri prijavi na slobodno radno mjesto«, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije