fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU infrastrukturu uloženo 1,8 milijardi EUR

U infrastrukturu uloženo 1,8 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je od 2006. godine do danas u infrastrukturne projekte uloženo 1,8 milijardi EUR, ali je dug u istom periodu porastao tri milijarde EUR, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

„Crna Gora se u infrastrukturnom pogledu veoma malo promijenila za tih 15 godina. Nije bitna samo cifra od 1,8 milijardi EUR, već šta je urađeno s tim novcem. U tom periodu je dug porastao za tri milijarde EUR“, rekao je Spajić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Predraga Sekulića.

On je dodao da je prije 15 godina otišao iz Crne Gore, kako bi se školovao, ali da i pored toga može da je prepozna na isti način kao 2006. godine.

Spajić je kazao da se Crna Gora vrlo malo promijenila za tih 15 godina, a da je jedino što „štrči“ auto-put, koji će imati katastrofalne posljedice po budžet.

„Hvala vam na tom sjajnom projektu“, poručio je Spajić.

On je na konstataciju da je nova Vlada za tri dana zadužila Crnu Goru za 750 miliona EUR, objasnio da to nije neto zaduženje.

„To je gros zaduženje, to nije potrošeno i nije neto zaduženje. Ja sa tim novcem iz trezora mogu da odem na berzu i otkupim taj dug. To nije pravi dug. Pravi dug je onaj od 3,8 milijardi EUR koji smo zatekli i koje ste potrošili, nažalost, u projekte koji su nevidljivi“, saopštio je Spajić.

On je dodao da o ekonomskim parametrima Crne Gore u odnosu na region najbolje govori kreditni rejting, koji je najniži u Evropi.

Spajić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića zašto je Vlada dala negativno mišljenje na predlog zakona te stranke o potrebi smanjenja visokog opterećenja rada, kazao da su u izvršnoj vlasti već reagovali tako što je usvojen novi paket mjera podrške, kojim je planirana izmjena Zakon o doprinosima za socijalno osiguranje.

„Namjera tih mjera je bila da se podstiče novo zapošljavanje. Što se tiče dalje reforme sistema oporezivanja plata, slažem se sa vama da je neophodna jedna duboka reforma tog sistema“, rekao je Spajić.

On je kazao da je predlog SDP-a usmjeren u pravom smjeru, ali nije na pravi način urađen i dodao da mogu zajedno raditi na predlogu za narednu godinu.

Najčitanije