fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU drugoj polovini decembra javni poziv za fotonaponske sisteme

U drugoj polovini decembra javni poziv za fotonaponske sisteme

Budva, (MINA-BUSINESS) – Sljedeći javni poziv za subencionisanje nabavke i ugradnje fotonaponskih sistema biće raspisan u drugoj polovini decembra, najavio je direktor Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), Draško Boljević.

On je na panelu pod nazivom Zelena, cirkularna ekonomija – ekonomski oporavak i nova kultura življenja i poslovanja, koji je održan u četvrtak u u okviru konferencije o ekonomiji – Montenegro 2021 u organizaciji Privredne komore (PKCG), kazao da su ovog puta radili na tome da naprave neku inovaciju, kako bi animirali potencijalne korisnike.

“Tako ćemo osim On-grid fotonaponskih sistema, ovoga puta javnim pozivom obuhvatiti i Off-grid sisteme, jer moramo razmišljati i o seoskom i planinskom turizmu, kao i o oblastima Crne Gore gdje još nije prošla elektrodistributivna mreža i onima koji nemaju mogućnost napajanja električnom energijom na taj način”, rekao je Boljević.

Boljević je, kako je saopšteno iz Eko-fonda, govoreći o radu te institucije naveo da su prethodni period iskoristili da saniraju potraživanja i potencijalno sporna potraživanja, a sve kako bi u ovoj godini mogli da sprovedu planirane projekte.

“Tokom ove godine sproveli smo projekat subvencionisanja kupovine električnih i hibridnih vozila. Kada smo, na kraju tog projekta, napravili analizu, pokazalo se da su se subvencije za hibridna vozila u relativno kratkom roku realizovale, dok je za električna vozila trebalo malo više vremena, iako je subvencija bila pet hiljada EUR”, objasnio je Boljević.

Kroz komunikaciju sa potencijalnim korisnicima i korisnicima koji su dobili subvenciju, detektovali su više infrastrukturne probleme, naspram operativnih problema same nabavke vozila i obezbjeđenja finansijskih sredstava.

Boljević je podsjetio da je tokom ove godine, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sproveden prvi javni poziv namijenjen privredi i poljoprivredi za ugradnju fotonaponskih sistema.

“S obzirom da je to bio praktično pilot projekat u Crnoj Gori, odziv je bio zadovoljavajući, s tim što dosta aplikanata nije dostavilo pravilnu i kompletnu dokumentaciju. Međutim, da bi se uvažio sav trud i rad onih koji su već aplicirali u prvom javnom pozivu, u sledećem će imati mogućnost da samo dostave dio dokumentacije koji im je falio”, objasnio je Boljević.

On je posebno istakao važnost projekta Solari 3000+ i 500+ koji Elektroprivreda (EPCG) realizuje u saradnji sa Eko-fondom i Investiciono-razvojnim fondom (IRF).

“Ovo je pravi primjer dobre saradnje institucija koje pokazuju želju i volju da djeluju za dobrobit građana i privrede”, smatra Boljević.

Prema njegovim riječima, drugi, ali ne i manje važan pravac razvoja, jesu projekti zaštite životne sredine, koji će se tokom naredne godine prožimati u radu Eko-fonda.

On je rekao da se na goruće pitanje tretiranja otpada u Crnoj Gori mora pažljivo odgovoriti, kako bi se zatvorilo poglavlje 27 u pregovorima za učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

“Vlada i sva resorna ministarstva su prepoznali značaj ovog problema i zajednički smo krenuli da ih rješavamo“, zaključio je Boljević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...