fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU destileriji ”Turčinović” planiraju izlazak na tržište

U destileriji ”Turčinović” planiraju izlazak na tržište

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U proizvodnoj paleti destilerije ”Turčinović” iz Nikšića, od oko 20 vrsta likera i rakija travarica, skoro svi nose etiketu nagrađeni, a zlatna i srebrna odličja za kvalitet osvajali su na prestižnim internacionalnim smotrama koje se održavaju u regionu.

Vlasnici Destilerije, Dragan i Venera Turčinović, za agenciju Mina-business kazali su da su likeri i rakije nastali, uglavnom, preradom šumskih plodova i ljekobilja uz veliki rad, znanje i ljubav prema tom poslu.

Oni su najavili da, uz pomoć Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis i nadležnih u državi i Opštini, planiraju pokretnje veće proizvodnje, neophodnu registraciju i izlazak na tržište kao aktivni proizvođači alkoholnih pića.

“Logo Destilerije, urađen je zvanično protekle godine”, naveo je Dragan Turčinović, koji je po struci inženjer mašinstva.

On je podsjetio da je preteča sadašnje firme bilo gazdinstvo ”Turčinović”, u okviru koga su podizali sopstvene zasade jabuka, krušaka, šljiva, a sa svog imanja od oko 20 hiljada metara kvadratnih na području Čeva sakupljali i prerađivali šumske plodove i ljekovito bilje.

”Cilj nam je bio da se proširimo na prostor cijele Crne Gore, koja obiluje ljekovitim biljem i šumskim plodovima, kao i da svoje proizvode označimo naljepnicama koje nose prepoznatljivost krajeva naše države i ‘pričaju’ o njenoj ljepoti i istoriji”, rekao je Dragan Turčinović.

Da bi došli do kvaliteta i prepoznatljivosti potvrđenih i na internacionalnim sajmovima, kako je naveo Dragan Turčinović, dugo su se pripremali, čitali knjige, prevodili stranu literaturu i učili, da bi tokom prošle godine ukupno svojili 16 zlatnih, deset srebrnih medalja i tri pehara.

Govoreći o učešću na smotrama, Dragan Turčinović je kazao da se nijesu nadali pozivu Internacionalnog festivala žestokog pića i rakija Spirit Fest iz Sarajeva, koji se ubraja među najveće distillery događaje na Balkanu, a na kome su se se predstavili sa 14 proizvoda, osvojili deset zlatnih i četiri srebrne medalje, u konkurenciji više od 40 izlagača sa 110 proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U kategoriji likera, Turčinovići su osvojili i Veliku zlatnu plaketu za liker od šumske maline iz Golije.

Preporuka za učešće na toj smotri bila su priznanja na prestižnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na kome su osvojili šest zlatnih, sedam srebrnih medalja i šampionski pehar, što je, kako je podsjetio Dragan Turčinović, bio veliki uspjeh s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju prepoznatljivih, tradicionalnih proizvođača.

”Sve to nam je potvrda da se u ovoj godini moramo i zvanično posvetiti ovom poslu, uz pomoć Tehnopolisa, jer je naš projekat ocijenjen kao veliki potencijal Nikšića, kada je u pitanju prerada. Farmaceutskim metodama radimo razne ekstarkcije i druge vidove prerade, podižući kvalitet uz pomoć velikog stručnjaka, tehnologa Marka Ljekočevića”, rekao je Dragan Turčinović.

I za opremu i mašine za preradu Turčinovići se, kako kažu, snalaze na svoj način i uz pomoć kolega inženjera ”ožive” stare mašine i od njih naprave nove neophodne za rad u destileriji.

”Napravili smo na taj način novu proizvodnu liniju za pranje voća i uz kupljeni najkvalitetniji mlin u Evropi, sada u kratkom roku možemo da na kvalitetan način završimo tehnološki proces pripreme i prerade. Uradili smo i vrionicu, a kroz IPARD projekat, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, planiramo da nabavimo uređaj za hlađenje alkohola”, rekao je Dragan Turčinović.

Za prvu internu kontrolu njihovih proizvoda i izvlačenje najboljeg iz biljaka zadužena je diplomirani farmaceut i biohemičar, Venera Turčinović, koja je objasnila da se ne može biti najbolji u svakoj vrsti proizvodnje likera i rakije.

”Odskočili smo daleko, jer smo sa prvog učešća na sajmu u Novom Sadu, 2018. godine, počeli ozbiljnije da ulazimo u posao i skrenuli pažnju na naše proizvode. To nas je ohrabrilo i motivisalo da nastavimo priču koju je počela naša ljubav prema narodnoj medicini i moje eksperimentisanje sa proizvodnjom likera”, rekla je Venera Turčinović.

U veliki iskorak i praćenje savremenih tehnoloških trendova ušli su, kako je saopštila, kroz saradnju sa tehnologom Ljekočevićem, kada su u zadnjoj godini ostvarili veliki napredak, što pokazuju rezultati i potvrda na sajmovima.

”Po ocjeni stručnjaka i žirija stigli smo do vrha destilerija po kvalitetu, a kruna su priznanja na Spirit festu kada smo napravili veliki uspjeh i proglašeni najboljim proizvođačem u kategoriji likera. Naš liker od divlje golijske maline je proglašen likerom godine, zlatni je i liker limunčelo, anisom su svi oduševljeni, dobili smo deset zlatnih medalja, a jedino je srebrna medalja za liker od pomorandže”, navela je Venera Turčinović.

Prema njenim riječima, njihov favorit kada su u pitanju rakije je lozovača kojom su napravili veliki uspjeh, a zlatna je i jabuka barik što je uspjeh izboriti se na tržištu Srbije, dok je od obične jabuke uvijek srebrna.

Rakija i liker od gloga, podbudoškog, iz destilerije “Turčinović”, nagrađeni su zlatnom medaljom i u Sarajevu i Novom Sadu, kao i klekovača, planinaska borovnica i srčanik sa kojim su prvo krenuli. Kao novi proizvod, na koji su ponosni, kako ističu, imaju drenjinovu travaricu.

Rade i na proizvodnji likera od šumske i morinjske narandže.

”Proučavamo narodne recepte, iskoristimo ljekovitost od biljaka i tako napravimo originalno piće. Za aromu i specifikum nije zaslužna samo tehnologija, već divlji, samonikli plodovi sa planina Crne Gore”, zaključila je Venera Turčinović.

Najčitanije