fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU decembru preuzeto 248,43 miliona kWh struje

U decembru preuzeto 248,43 miliona kWh struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru prošle godine preuzeli ukupno 248,43 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 19 odsto više u odnosu na novembar, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

„Najviše električne energije, oko 42 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Tokom prošle godine ukupno je preuzeto 2,54 milijarde kWh električne energije, što je oko sedam odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

„Očitano je ukupno 384,73 hiljade brojila ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Kako su naveli, ekipe Sektora za održavanje su u decembru 1,77 hiljada puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 402,47 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu je tokom decembra priključeno 484 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 891 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 335 hiljade, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su rekli da su u toku radovi na izmještanju elektroenergetske infrastrukture u zoni rekonstrukcije magistralnog puta M18 Podgorica – Danilovgrad. Na ovom projektu, tokom decembra, realizovana su sredstva u vrijednosti 37 hiljada EUR.

„Na nivou sekundarne mreže u toku su aktivnosti na realizaciji pet investicionih projekata, koji su vrijedni oko 300 hiljada EUR bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, precizira se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 412 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...