fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU Crnoj Gori ima potencijala za uspješne start up priče

U Crnoj Gori ima potencijala za uspješne start up priče

Beograd, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori postoji potencijal za uspješne start up priče, ocijenio je investicioni menadžer South Central (SC) Ventures fonda, Peđa Predin, i dodao da zbog toga aktivno prate tržište i žele da budu njegov dio.

On je kazao da je SC Ventures fond, koji investira u start up-ove i male i srednje tehnološke kompanije na Zapadnom Balkanu, do sada imao dvije investicije u Crnoj Gori, u Uhura Solutions i Daktilograf.

„Vidjeli smo još nekoliko zanimljivih timova i start up-ova. Proces građenja ekosistema traje, ali smatramo da su u prethodnom periodu napravljeni dobri koraci i da treba nastaviti tako, pa će se više crnogorskih preduzeća uspješno takmičiti na globalnom tržištu“, rekao je Predin agenciji Mina-business.

On je dodao da je svaki start up poseban i da posao fonda u procesu njihove evaluacije predstavlja kombinaciju nauke i umjetnosti.

„Volimo da vidimo da su start up-ovi kao početnu tačku uzeli postojeći problem koji treba riješiti. Nakon toga, želimo da vidimo priču i globalnu viziju koje će da nas privuku“, objasnio je Predin.

On je naveo i da je za izbor biznis ideje koju će fond finansirati važno da u start up-u postoji posvećen tim koji je motivisan i radi punim radnim vremenom sa podijeljenim odgovornostima.

„Želimo da vidimo da je start up uradio analizu i zna veličinu tržišta, trendove koji utiču, kao i da nam objasni zašto je sad pravo vrijeme za tu tehnologiju i produkt. Želimo da vidimo produkt ili bar MVP koji ima određenu trakciju ili validaciju od korisnika“, saopštio je Predin.

On je kazao da je za odluku o investiranju potreban i dokaz da se određena ideja razvija za potrebe korisnika.

“Potreban nam je dokaz da to može biti skalabilno i da nije razvijeno u vakumu, već zbog korisnika”, objasnio je Predin.

On je rekao da postoji nekoliko načina na koji se start up-ovi mogu obratiti fondovima za finansiranje, a da je idealan preko preporuke nekoga koga fond poznaje.

„To, naravno, nije jedina opcija. Preporučujemo učestvovanje na konferencijama i raznim start up događajima, kao što je Spark.me. Takođe, start up-ovi uvijek mogu na sajtu fonda popuniti mini formular sa svojim informacijama ili poslati e-mail“, naveo je Predin.

On je dodao da je bitno da start up-ovi znaju da moraju uraditi svoj domaći i biti spremni za ozbiljne razgovore, kao i da proces investicije, uključujući due dilligence, može potrajati više mjeseci.

Predin je dodao da jedan od načina za razvoj start up ideje može podrazumijevati takozvano butstrapovanje, odnosno pokretanje biznisa uz pomoć ušteđevine i odmah nakon toga finansiranje kroz prihode od prvih klijenata.

„To znači da se taj biznis gradi bez eksterne investicije. Pojam dolazi iz 19. vijeka i koristi se i van start up svijeta kao metafora za uspjeh bez spoljne pomoći“, objasnio je Predin.

On je dodao da je butstrapovanje težak proces, jer stavlja cijeli finansijski rizik na preduzetnika.

Predin smatra da je odluka da li će se start up razvijati kroz traženje investitora ili butstrapovanje individualna.

„Oba načina mogu imati prednosti i mane, i svaka odluka je individualna za preduzetnika koji mora sam sebi odgovoriti na neka pitanja“, naveo je Predin.

On je kazao da je bolje da se preduzetnik odluči za butstrapovanje ukoliko želi da za pet godina ima svih 100 odsto vlasništva biznisa, ukoliko mu je prihvatljivo da ima sporiji kontrolisan rast finansiran od korisnika i ukoliko se u toj fazi života optimizuje za “lifestyle”, što znači više vremena za porodicu, prijatelje ili hobije.

„Ukoliko vam se sviđa ideja da imate investitore kojima odgovarate i opravdavate način na koji vodite biznis, da li imate veliku globalnu viziju i spremni ste da naporno radite svaki dan da je ostvarite i ako preferirate da imate 1000:1 šansu za ogromnu zaradu u narednih deset godina, umjesto malog, ali sigurnijeg profita i dividende svake godine, onda treba da se fokusirate na investiciju“, saopštio je Predin.

SC Ventures je veliki investicioni fond koji raspolaže sa 40 miliona EUR i usmjeren je na region Jugoistočne Evrope.

Najčitanije