fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Crnoj Gori 7,6 hiljada turista

U Crnoj Gori 7,6 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković.

Ona je agenciji Mediabiro kazala da na Žabljaku boravi 18 odsto više turista u odnosu na uporedni period, dok je u Kolašinu taj broj udvostručen.

„Od 18. decembra, kada je zvanično počela zimska turistička sezona, u prosjeku smo bilježili rast broja turista od 76 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekla je Tripković Marković.

Kada je riječ o strukturi gostiju, pored domaćih, u Crnoj Gori borave posjetioci iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), kao i iz Ukrajine i Rusije.

Tripković Marković je dodala da se bilježi i određeni broj turista iz Češke, Hrvatske i Turske.

Na pitanje kako su u NTO-u zadovoljni dosadašnjim tokom zimske turističke sezone, Tripković Marković je odgovorila da su i pored izazovne epidemiloške situacije zadovoljni u kom pravcu ide ovogodišnja sezona.

„To pokazuju i podaci o broju prodatih ski pasova, broju prodatih ulaznica u nacionalnim parkovima i podaci o naplaćenim namjenskim prihodima. Tako da, ukoliko je ovo indikator početka turističe sezone, onda imamo razloga za optimizam“, poručila je Tripković Marković.

Ona je napomenula da su u stalnom kontaku sa lokalnim turističkim organizacijama, ali prije svega sa onim organizacijama sa sjevera.

„Možemo da kažemo da su i oni zadovoljni. Dobra je popunjenost, ne samo tokom praznika, nego su i najave dobre. Ono što je njih najviše ohrabrilo do sada jesu vremenski uslovi, koji su vrlo povoljni“, rekla je Tripković Marković.

Kako je kazala, ukoliko vremenski uslovi nastave da budu povoljni, mogu se nadati uspješnoj zimskoj sezoni.

Kada je u pitanju glavna turistička sezona, Tripković Marković je saopštila da su oprezni u prognozama, jer prije par mjeseci niko nije očekivao ovoliki porast broja novozaraženih.

„Imajući u vidu da smo ostvarili ovako dobre rezultate uz nepovoljne epidemiloške uslove, onda imamo razloga da budemo optimisti i kada je glavna turistička sezona u pitanju“, zaključila je Tripković Marković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije