fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU aprilu 16 novih autobusa na ulicama Podgorice

U aprilu 16 novih autobusa na ulicama Podgorice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad je, nakon sprovedene procedure javnih nabavki, zaključio ugovor sa tivatskom kompanijom Ben-Kov za nabavku prvih 16 novih autobusa za potrebe obavljanja javnog linijskog prevoza na teritoriji Podgorice.

Rok za isporuku vozila je 50 dana od dana zaključivanja ugovora.

Iz PG Biroa je saopšteno da će novi autobusi, kapaciteta za 69 putnika, biti klimatizovani, sa dvoje vrata na desnoj bočnoj strani i elektropneumatskim pogonom za otvaranje i zatvaranje.

“Prvih 16 novih autobusa naći će se na ulicama grada u prvom kvartalu ove godine, što će pored drugih sadržaja i aktivnosti koje Glavni grad u ovoj oblasti sprovodi biti od najvećeg značaja za sve korisnike javnog prevoza”, dodaje se u saopštenju.

Vozila će u potpunosti biti prilagođena osobama sa invaliditetom.

“Bočna vrata posjedovaće platformu za ulaz/izlaz osoba sa smanjenom pokretljivošću. Autobusi će biti niskopodni, odnosno bez stepeništa za ulazak/izlazak putnika, a u prostoru predviđenom za stajanje putnika, omogućeno je bezbjedno korišćenje od osoba sa invaliditetom. Unutar autobusa postoji zvučno obavještenje o nazivima stanica namjenjeno za osobe sa oštećenim vidom, kao i led displeji sa istim informacijama namjenjeni osobama sa oštećenim sluhom”, navodi se u saopštenju.

Autobusi su pokriveni kamerama i bežičnim wi-fi signalom, a posjeduju i displej table koje su osvjetljenje u noćnim uslovima, za upisivanje broja i naziva linije, odnosno odredišta.

Takođe, autobusi imaju i uređaj za brojanje putnika, koji ima mogućnost očitavanja podataka u bilo kom vremenskom intervalu i čuvanje snimljenih podataka.

Glavni grad je u prethodnom periodu, kako su podjsetili njegovi predstavnici, posvećeno radio na rješavanju problema nedovoljno funkcionalnog javnog prevoza u Podgorici, počevši od usvajanja Plana održive urbane mobilnosti, preko sveobuhvatnog projekta modernizacije javnog prevoza, zatim uređenja i digitalizacije autobuskih stajališta, linijskog prevoza, do nabavke novih autobusa.

“Cilj Glavnog grada je da u narednom periodu, kroz faznu realizaciju, u potpunosti modernizuje javni pevoz, kako u pogledu nabavke novih vozila, reorganizacije postojećih i uvođenja novih linija, tako i u pogledu uspostavljanja sistema koji će građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi funkcionalni javni prevoz i smanjiti broj vozila na ulicama grada”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije