fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTvrdnje da je Vlada upropastila sezonu neutemeljene

Tvrdnje da je Vlada upropastila sezonu neutemeljene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tvrdnje koalicije Crno na bijelo da je Vlada političkim odlukama upropastila turističku sezonu u Crnoj Gori apsolutno su neutemeljene, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

“Apsolutno su neutemeljene tvrdnje koje smo proteklih dana imali priliku da vidimo u crnogorskim medijima, da je Vlada političkim odlukama ugrozila turističku sezonu. Istina je u suštini potpuno suprotna”, poručio je Davidović.

On je za Infobiro kazao da vjeruje da je to jasno svakom dobronamjernom građaninu, turističkom radniku i privredniku koji je u proteklom periodu boravio u Crnoj Gori.

“Vlada je prvi set mjera donijela samo dva dana nakon što je došlo do prvog slučaja Covid-19, a u međuvremenu su bila tri seta ukupne vrijednosti preko 1,5 milijardi EUR, od kojih je posljednji vrijedan 1,22 milijarde EUR, od čega je za turizam opredijeljeno 215 miliona”, saopštio je Davidović.

On je dodao da je u vidu kratkoročnih mjera opredijeljeno 83 miliona EUR, a dugoročnih 132 miliona.

“Vlada je od početka vodila politiku i analizirala stanje, na prvom mjestu sa aspekta potrebe zaštite javnog zdravlja, a nakon toga, kada govorimo o turizmu, o dobroj politici otvaranja granica shodno epidemiološkoj situaciji i prihvatljivom riziku”, naveo je Davidović.

On je podsjetio da je Crna Gora 1. juna donijela odluku o otvaranju granica prema 137 država.

“Nažalost, mnoge od tih zemalja tada nijesu otvorile granice prema nama. Čekali smo do 1. jula da EU otvori granice, a u međuvremenu je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sredinom jula stigla nova preporuka Evropske komisije (EK) o zatvaranju granica prema Crnoj Gori”, objasnio je Davidović.

On je kazao da je, kada se govori o turizmu u svijetu, čak 40 odsto destinacija podiglo restrikcije na putovanja, od čega četiri države u potpunosti i 83 djelimično. Među državama koje su djelimično podigle restrikcije nalazi se i Crna Gora.

Davidović smatra da nije trenutak za jeftine političke poene, posebno onih koji nijesu uložili ni trenutak na analizu stanja sa privrednicima ili za razgovor sa kolegama sa važnih emitivnih tržišta o potrebi uspostavljanja turističkog prometa.

“Praviti paralele sa drugim državama, a pri tome ne saopštavati sve druge činjenice, mislim da nije realno. Imamo države u susjedstvu koje ostvaruju dobre rezultate, međutim to treba staviti u kontekst – da je to, kada je u pitanju Hrvatska, članica EU, odakle u tu zemlju dolazi dio turista”, rekao je Davidović.

On smatra da bi za turizam bilo korisnije da se pozovu građani da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ), kako bi se epidemiološka situacija dovela na nivo koji će omogućiti da EU ponovo da preporuku svojim građanima da mogu da putuju u Crnu Goru.

“Koliko Vlada vodi računa o turističkoj privredi i koliko se trudila da kroz tri seta mjera pokaže da turistička privreda i ukupna ekonomija mogu da računaju na nju, govori činjenica da je kroz treći set mjera isplata zarada u turizmu i ugostiteljstvu produžena za jul, avgust i septembar”, saopštio je Davidović.

Predviđeno je, kako je kazao, i finansiranje kamate na reprogramirane kredite u ukupnom iznosu od 24 miliona EUR, a taj javni poziv će biti propisan sjutra.

Dugoročnim mjerama je predviđeno i 100 miliona EUR kredita koji će se implementirati kroz Investiciono razvojni fond (IRF), koji već pokriva završetak postojećih objekata i ulaganje u hotelske kapacitete i ugostiteljstvo.

“Opredijelili smo nikada više sredstava za avio-dostupnost, marketing i podršku tur-operatorima, tako da su to određene konstruktivne stvari koje se mogu uraditi u ovom trenutku i mi ćemo na tome nastaviti da radimo i insistiramo”, poručio je Davidović.

On smatra da je politika turizma u prethodnom periodu jedna od najuspješnijih politika Vlade.

“To je politika koja je dovela do toga da danas govorimo o turizmu kao grani ekonomije koja ima 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je politika koja je dovela do toga da smo iz godine u godine bilježili rekordne rezultate. Nama je u ovom trenutku posebno važna zaštita javnog zdravlja, donošenje mjera koje će biti adekvatno odmjerene u odnosu na otvaranje granica, vođenje mudre politike po pitanju očuvanje supstance turističke privrede i da se ona što je prije moguće vrati na rezultate koje je imala ranije”, saopštio je Davidović.

On je dodao da bi trebalo raditi na stabilizaciji crnogorskog turizma i epidemiološke situacije.

“Nakon toga će turistička privreda i privrednici znati kako da iskoriste situaciju. Važno je da pošaljemo poruku da se svi pridržavaju mjera IJZ”. naveo je Davidović.

On vjeruje da je Vlada odlukama koje je do sada donijela pokazala da joj je na prvom mjestu javno zdravlje, nakon čega slijedi očuvanje supstance, kao i da privreda ima snažan oslonac u njoj.

Najčitanije