fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTurizam će se oslanjati na unutrašnje tržište

Turizam će se oslanjati na unutrašnje tržište

Budva, (MINA-BUSINESS) – Otvaranje granica za potrebe putovanja zavisiće od strategija država, zbog čega je realno očekivati da se turizam ove godine većim dijelom oslanja na regionalno, odnosno unutrašnje tržište, saopštila je direktorica Turističke organizacije Budve (TOB), Maja Liješević.

“Male destinacije poput Budve, koje se najvećim dijelom oslanjaju na turizam, već trpe velike finansijske gubitke. Isto se tako mogu brzo i oporaviti, jer postoji decenijama građeni imidž destinacije kojoj se turisti sa velikom ljubavlju vraćaju“, rekla je Liješević za Dan.

Ona smatra da je još rano da se pretpostavi budući tok dešavanja, odnosno koje države Evrope i svijeta će i kojom dinamikom otvarati granice prema inostranstvu.

„To zavisi od strategija naše i drugih država. Smatramo da je realno da se ove godine većim dijelom oslonimo na tržište regiona, sa možda nešto višim procentom na unutrašnje, državno tržište”, kazala je Liješević.

Ona je saopštila da TOB pomno prati situaciju nastalu usljed proglašenja pandemije, na lokalnom i globalnom nivou, kao i da glavni problem predstavlja to što su ugostiteljski objekti, u skladu sa mjerama, još zatvoreni.

“Iako nijesu formalno obuhvaćeni mjerama i preporukama Vlade, ne rade ni hoteli, turističke agencije, hosteli i privatni apartmani. Turizam u ovom trenutku praktično ne postoji, jer su zatvorene granice za promet putnika, ali se nadamo i vjerujemo da ćemo već tokom juna i početkom jula uspjeti da, bar jednim dijelom, nadoknadimo već sada evidentne gubitke“, rekla je Liješević.

Ona smatra da je trenutno najvažnije sačuvati postojeću radnu snagu i obezbijediti stabilne finansije u turističkom sektoru.

Najčitanije