fbpx
10.8 C
Podgorica
March 28, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessTunel kroz Bjelasicu biće probijen u aprilu

Tunel kroz Bjelasicu biće probijen u aprilu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Probijanje tunela kroz Bjelasicu, kojim će put od Kolašina do Berana biti skraćen za 40 minuta, biće gotovo u aprilu, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik opštine Kolašin, Milosav Bulatović.

Završetkom tunela put od Kolašina do Berana biće skraćen 37 kilometara.

Tunel Klisura je najkompleksniji i najzahtjevniji građevinsko-saobraćajni objekat na izgradnji puta od Kolašina do Berana, preko planine Bjelasice.

“Upravo izgradnjom, odnosno probijanjem tunela Klisura dobijaju se preduslovi za glavne benefite koje donosi ova saobraćajnica znatno skraćenje sadašnje saobraćaj ne razdaljine između Kolašina i Berana”, objasnio je Bulatović.

Izvođač radova, preduzeće Euroasfalt, imalo je dosta problema sa vodom koja se pojavila prilikom probijanja tunela, što je, kako ističe Bulatović, usporilo radove.

“Ipak, izvođači radova su korišćenjem najmodernijih tehnologija uspjeli da saniraju ove probleme. Od ukupno 2,8 hiljada metara dužine tunela Klisura do sada je probijeno 2,6 hiljada. Očekuje se da kompletno probijanje tunela bude završeno u aprilu ove godine”, saopštio je Bulatović.

Završetak kompletnih radova, prema najavama investitora i izvođača radova, može se, tvrdi Bulatović, očekivati u decembru ove godine.

“Investitor ovog značajnog projekta je Direkcija za saobraćaj, a finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za razvoj. Prema osnovom ugovoru, ukupna vrijednost investicije je 34,7 miliona EUR”, dodao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, put Kolašin Berane, preko Bjelasice, jedan je od dominantnih projekata kojim se nastavlja “osvajanje Bjelasice” sa kolašinske strane.

“Najprije, znatno će se skratiti rastojanje između dva susjedna grada koja aktivno sarađuju. Od zgrade Opštine u Kolašinu do zgrade Opštine u Beranama novim putem preko Bjelasice biće 37 kilometara, a do sada je bilo duplo više”, ocijenio je Bulatović.

Novi put, kako je dodao, otvoriće nove mogućnosti za turističku eksploataciju Bjelasice.

Najčitanije