fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržišna inspekcija oduzela 677 komada robe

Tržišna inspekcija oduzela 677 komada robe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je, u pojačanom nadzoru intelektualne svojine, oduzela 677 komada robe u vrijednosti od 16 hiljada EUR.

“Tokom pojačanog nadzora, tržišni inspektori su po službenoj dužnosti i po zahtjevima nosilaca prava, obavili ukupno 217 kontrola u oblasti industrijske svojine, prilikom čega su kod 29 subjekata nadzora otkrivene nepravilnosti, zbog čega je izdato 29 rješenja i oduzeto 677 komada robe u vrijednosti od 16 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za inspekcijski nadzor saopšteno je da su, zbog utvrđenih nepravilnosti izdata 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 25,1 hiljadu EUR i pokrenuto ukupno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Kontrole su se obavljale i u oblasti prometa optičkih diskova pri čemu je utvrđena jedna nepravilnost i oduzeto je deset CD-ova, kao i u oblasti korišćenja softvera pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti”, navodi se u saopštenju.

Odsjek za tržišnu inspekciju je tokom marta sprovodio pojačan nadzor u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u skladu sa zakonima o primjeni propisa kojima se uređuje zaštita prava intelektualne svojine, žigu i o autorskim i srodnim pravima.

Nadzor je bio usmjeren na promet tekstila, obuće, odjeće, auto-djelova u skladu sa Zakonom o žigu, kao i na promet CD-ova i DVD-ova, fotokopirnice i umnožavanje računarskih programa u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Zbog postizanja maksimalne efikasnosti organizovana je i dvodnevna razmjena inspektora između gradova, kako bi se iskontrolisao veći broj subjekata nadzora.

“Ovom prilikom obavještavamo preduzeća da će Tržišna inspekcija nastaviti sa nadzorom nad primjenom zakona koji uređuju zaštitu prava intelektualne svojine”, rekli su iz UIP-a.

Oni su apelovali na potrošače da ne kupuju krivotvorene proizvode i na taj način učestvuju u takvom vidu nelegalnog poslovanja i da ukoliko na tržištu primjete krivotvorenu robu, o tome obavijeste Upravu za inspekcijske poslove – Odsjek za tržišnu inspekciju putem Call centra 080 555 555.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije