fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovanje na berzi električne energije do kraja godine

Trgovanje na berzi električne energije do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne do kraja godine, nakon što se završe pregovori sa norveškim Nord Pool-om kao strateškim partnerom.

„Berza je prošle godine završila proceduru selekcije kandidata za otpočinjanje pregovora oko potencijalnog strateškog partnerstva. Kao rezultat toga odabran je norveški Nord Pool kao kandidat sa kojim će se prvo početi razgovori“, kazali su predstavnici BELEN-a agenciji Mina-business.

Oni su naveli da se berza trenutno nalazi u finalnoj fazi pregovora koji bi uskoro trebalo da budu završeni.

„To bi stvorilo uslove za implementaciju tog vida tržišta u Crnoj Gori do kraja godine i postavljanje preduslova za povezivanje našeg tržišta sa evropskim“, dodali su iz BELEN-a.

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali su sredinom 2017. godine ugovor o osnivanju Berza električne energije. Tada je saopšteno da su njenim osnivanjem suštinski stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori.

Iz BELEN-a su saopštili da interesovanje za učešće na berzi, zbog kabla između Crne Gore i Italije koji je omogućio fizičko spajanje crngorskog tržišta sa evropskim, najviše od trgovaca koji su već prisutni u regionu.

„Međutim, postoji zainteresovanost i od trgovaca koji do sada nikada nijesu radili sa ove strane Jadrana“, dodali su iz BELEN-a.

Iz BELEN-a su kazali da sam kabl ne treba gledati kao sponu između Crne Gore i Italije, već kao integrisanje crnogorskog tržišta sa internim evropskim tržištem, na taj način omogućujući da se energija, u ovom slučaju kao berzanska roba, ponudi ili plasira po najpovoljnijim cijenama u tom momentu.

„Ono što mora da se shvati je da je energija postala živa roba čija se cijena mijenja iz sata u sat, baš u zavisnosti od ponude i potražnje, na koje utiču proizvodnja, vremenski uslovi, isporuka, kao i na svaki drugi tržišni proizvod“, objasnili su iz BELEN-a.

Trgovinu na berzi, kako su dodali, može da obavlja svako ko je registrovan kao učesnik na tržištu električne energije i ko je balansno odgovoran, te samim time ispunjava dva osnovna kriterijuma za registraciju na berzi električne energije.

Tržište će biti anonimno i niko od učesnika neće znati sa kim trguje, pa samim tim neće moći ni da utiče na cijenu.

Izvještavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i cijeni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu.

Struju će moći da nabave trenutni snabdjevači, ali i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti. Električna energija će se kupovati od satnih količina do godišnjih profila, a planirano je da se trgovina ugovara dan-unaprijed, odnosno dan prije kupovine, dok će ponuđena cijena biti realna.

Kada je riječ o pristupanju berzi, učešće neće biti obavezno.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...