fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovački sektor podržao rast Wall Streeta

Trgovački sektor podržao rast Wall Streeta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko trgovačkih lanaca, dok je Nasdaq indeks blago pao.

Dow Jones je porastao 0,71 odsto na 34.152 boda, a S&P 500 0,19 odsto na 4.305 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,19 odsto na 13.102 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica Walmarta, 5,1 odsto, i Home Depota 4,1 odsto.

Objavivši kvartalne poslovne rezultate, Wallmart je smanjio procjene pada dobiti u ovoj godini, dok je Home Depot nadmašio očekivanja analitičara po pitanju kvartalne prodaje.

I dok je trgovački sektor ojačao, tehnološki je blago pao, nakon znatnog rasta dan prije, što je pritisnulo Nasdaq indeks.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 odsto od sredine juna, što se, između ostalog, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla 9,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prije mjesec i po očekivao se rast zarada od 5,6 odsto.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utječe i nada ulagača da će američka centralna banka uspjeti “mekano prizemljiti” ekonomiju, dok oštro povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina.

Fed je od marta podigao kamatne stope 2,25 procentnih bodova, a najavljuje i dalja povećanja, što će usporiti rast privrede.

Prema široko prihvaćenoj definiciji, američka ekonomija je već u recesiji jer je u posljednja dva tromjesečja blago pala na kvartalnom nivou.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 odsto na 7.536 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 odsto na 13.910 bodova, a pariski CAC 0,34 odsto na 6.592 boda.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije