fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrend unapređenja socio-ekonomskog položaja građana ne smije biti zaustavljen

Trend unapređenja socio-ekonomskog položaja građana ne smije biti zaustavljen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Započeti trend dugo očekivanih kreiranja i implementacije javnih politika usmjeren na unapređenje socio-ekonomskog položaja zaposlenih i građana ne smije biti zaustavljen niti doveden u pitanje zbog nestabilne političke situacije, smatraju u Uniji slobodnih sindikata.

U USSCG su, povodom 20. februara – Svjetskog dana socijalne pravde, kazali da ne smiju biti zaustavljeni projekat Evropa sad, besplatni udžbenici, dječiji dodatak i naknada za majke sa troje i više djece, zbog previranja na javnoj sceni.

„Deklaracija Međunarodne organizacije rada o socijalnoj pravdi za pravičnu globalizaciju nas podsjeća da se socijalna pravda ne može postići u odsustvu stabilnosti i u odsustvu poštovanja ljudskih prava i sloboda. Svjetski dan socijalne pravde služi nam da naglasi da u svakom trenutku u fokusu javnih politika i u fokusu rada i djelovanja donosioca odluka mora biti čovjek, pojedinac i njegovo dostojanstvo i sigurnost“, navodi se u saopštenju.

U Uniji su rekli da je ovaj dan podsjetnik da država u kontinuitetu, a ne isključivo u izbornim godinama, mora ulagati napore u suzbijanju siromaštva, postizanju pune zaposlenosti i stvaranja ambijenta u kojem svi imaju jednake šanse i mogućnosti.

„I pored naprijed navedenih politika koje su usmjerene na unapređenje socio-ekonomskog položaja zaposlenih i građana, na Svjetski dan socijalne pravde nužno se moramo podsjetiti da stopa rizika od siromaštva u Crnoj Gori iznosi 22,6 odsto, da su osobe mlađe od 18 godina najviše izložene riziku od siromaštva, njih 32,6 odsto, za kojima slijede osobe od 18 do 24 godine, i to 25,2 odsto“, precizira se u saopštenju.

U USSCG su rekli da se na ovaj dan posebno moraju osvrnuti na izraženu nejednakost, te ukazati da je 20 odsto stanovništva sa najvećim dohotkom prihodovalo u prosjeku šest puta više nego 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom, te da je 44,5 odsto stanovnika sjevernog regiona bilo izloženo riziku od siromaštva nasuprot 11,6 odsto stanovnika u južnom regionu.

„Jaz između ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih i dalje je izrazito dubok u Crnoj Gori, pri čemu bi trebalo imati u vidu da je za određene kategorije stanovništva koje su izložene riziku od siromaštva isto multidimenzionalno (pristup zadovoljenju osnovnih životnih potreba, pristup obrazovanju, pristup zdravstvenim uslugama, stambeno pitanje, itd.). Zabrinjavujući rast stope nezaposlenosti dovodi do povećanja broja lica koja su u riziku od siromaštva obzirom da su nezaposleni najviše izloženi riziku od siromaštva, 42,8 odsto“, navodi se u saopštenju.

U Uniji su ocijenili da je dužnost države, ali i svakog pojedinca, da u osnovu daljeg razvoja stave poštovanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, dostojanstvenih uslova rada i života.

Generalna konferencija Međunarodne organizacije rada u Deklaraciji o socijalnoj pravdi za pravičnu globalizaciju pozvale su članice da puno i produktivno zapošljavanje i dostojanstven rad stave u centar ekonomskih i socijalnih politika, uz primjenu četiri strateška cilja Agende dostojanstvenog rada.

“Samo na ovaj način, stvaranjem uslova za produktivno zapošljavanje, pristojne zarade, razvijanjem adekvatnih mjera socijalne zaštite, unapređenjem zdravstvenog sisitema i njegove dostupnosti svima, te promovisanjem socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, možemo ostvariti ustavni postulat, koji predstavlja strateški cilj Unije slodobnih sindikata, da Crnu Goru gradimo kao državu socijalne pravde“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akcija za ljudska prava, HRA

VDT da preispita procesuiranja zločina u Kaluđerskom lazu

Podgorica, (MINA) - Vrhovni državni tužilac (VDT) treba da preispita procesuiranje zločina u Kaluđerskom...