fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTreći put ukinut stečaj u Meljine kompleksu

Treći put ukinut stečaj u Meljine kompleksu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Apelacioni sud ponovo je ukinuo rješenje Privrednog suda, kojim je predsjednik tog suda Blažo Jovanić treći put otvorio stečaj u kompaniji Meljine kompleks, koja upravlja Vojnom bolnicom.

Pobjeda piše da je Vijeće sudija Apelacionog suda, koje su činili Ramo Striković, Nevenka Popović i Marijana Pavićević, prihvatilo žalbu Atlas Cap-a, kao osnivača Meljine kompleks, i postupak vratio na početak.

Sutkinja Milica Vlahović, kojoj je nakon Jovanićevog izuzeća dodijeljen taj predmet, zakazala je ročište za ispitivanje stečajnih razloga za 7. maj.

Jovanić je u posljednjoj odluci kritikovao Apelacioni sud da pogoduje interesima osnivača te kompanije, navodeći da ga fascinira njihova upornost da primjenjuju propise koji se, u tom slučaju, ne mogu primjeniti.

U odluci Apelacionog suda osvrnuli su se na optužbe Jovanića, nazivajući ih neistinitim i proizvoljnim, ukazujući da se na neprimjeren način karakterište rad tog suda.

„Nasuprot citiranim neistinitim i proizvoljnim stavovima prvostepenog suda iznijetim u obrazloženju pobijanog rješenja, Apelacioni sud u svakom slučaju, pa dakle i u konkretnom stečajnom postupku, postupa nezavisno, nepristrasno, savjesno, poštujući princip jednakosti tretmana stranaka u postupku i pravo na pravično suđenja“, navodi se u ukidnom rješenju.

Za Apelacioni sud je neprihvatljiv stav da je bez značaja to što je osnivač deponovao pola miliona EUR kod notara kojim je trebalo da budu namirena potraživanja do tada identifikovanih povjerilaca, imajući u vidu da su ta sredstva deponovana prije ročišta za raspravljanje o postojanju stečajnog razloga.

Napominju da je zakonom o notarima propisano da depozit kod notara ima isto pravno dejstvo kao i sudski depozit.

Iz Apelacionog suda su ukazali da je Privredni sud treće rješenje o otvaranju stečaja donio dva dana nakon što je Apelacioni ukinuo prethodno rješenje i naložio ponovno sprovođenje postupka, iako Zakon o parničnom postupku predviđa ponovno održavanje ročišta kako bi se raspravila sva sporna pitanja na koje je ukazano ukidnim rješenjem.

Najčitanije