fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTraže najbolji način za uvođenje instant plaćanja

Traže najbolji način za uvođenje instant plaćanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) razmatra koji je najoptimalniji model za uvođenje instant plaćanja u Crnoj Gori, saopšteno je iz te institucije.

Instant plaćanja su raspoloživa 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija realizuje za nekoliko sekindi, a omogućavaju klijentima da povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom, pa ko želi da im uplati novac ne treba da zna broj tekućeg računa, već da ima broj telefona memorisan u svom mobilnom uređaju, piše Pobjeda.

Delegacija CBCG, koju je predvodio guverner Radoje Žugić razgovarala je nedavno o uvođenju te vrste plaćanja na sastanku sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB) u Frankfurtu.

Iz CBCG su Pobjedi objasnili da se analiziraju i potencijalno platni servisi – beskontaktno plaćanje putem pametnog telefona, plaćanje kroz mobilnu aplikaciju i slanje zahtjeva za plaćanje.

„U domenu zaštite konkurencije šeme plaćanja bazirane na instant plaćanjima otvaraju tržišta plaćanja za nove učesnike i stimulišu konkurenciju kroz pokretanje novih i inovativnih proizvoda kroz usluge“, kazali su iz CBCG i dodali da sprovode potrebne aktivnosti za implementaciju Direktive EU o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu.

Najčitanije