fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za zaštitu konkurencije

Traže kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za zaštitu konkurencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) dostavila je skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet inicijativu za kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za zaštitu konkurencije, u vezi sa njenim radom u oblasti dodjeljivanja državne pomoći, posebno u slučaju kompanije Montenegro Airlines.

SDP traži kontrolno saslušanje predsjednika Savjeta i vršiteljke dužnosti direktorice Agencije za zaštitu konkurencije, Miodraga Vujovića i Lepe Medenice.

U obrazloženju inicijative, koju je dostavio poslanik SDP Raško Konjević, navedeno je da je u Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu za prošlu godinu Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je novčana pomoć Montenegro Airlinesu iznosila 7,27 miliona EUR.

„Imajući u vidu da je isplata obavljena bez prethodnog izjašnjenja Komisije za kontrolu državne pomoći, što nije u skladu sa Zakonom, na šta u svom izvještaju ukazuje i DRI, smatram da su se stekli uslovi za organizovanjem kontrolnog saslušanja Vujovića i Medenice“, navodi se u inicijativi.

Konjević je tražio da se kontrolno saslušanje organizuje u što skorijem roku, jer smatra da je Agencija prekršila Zakon o kontroli državne pomoći, iako je imala ovlašćenja da spriječi nezakonito dodjeljivanje državne pomoći i naloži njen povraćaj.

On je podsjetio da su usvajanjem Zakona o kontroli državne pomoći i izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, poslovi iz oblasti državne pomoći, koji su bili u nadležnosti Ministarstva finansija i Komisije za kontrolu državne pomoći, prenešeni u nadležnost Agencije.

Agencija, kako je objašnjeno, ima direktnu nadležnost u kontroli usklađenosti državne pomoći sa zakonom, njene dodjele i korišćenja, kao i praćenja realizacije i efekata.

„Zakonima je propisano da Agencija može naložiti povraćaj nezakonite i neusklađene državne pomoći, prikupljati i obrađivati podatke o planiranoj državnoj pomoći, kao i korišćenju i efektima dodijeljene“, navodi se u inicijativi.

Najčitanije