fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTrafostanica Velje brdo ove godine na mreži

Trafostanica Velje brdo ove godine na mreži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ove godine će na mreži imati još jedan veliki energetski objekat, trafostanicu Velje brdo, koja je veoma značajna za glavni grad sa aspekta razvoja poljoprivrede, industrije i turizma, saopštili su predstavnici te kompanije.

Iz CEDIS-a su Dnevnim novinama kazali da je riječ o investiciji vrijednoj 1,16 miliona EUR koja predstavlja još jedno veliko ulaganje u elektroenergetsku infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina.

“Taj veliki projekat obuhvata izgradnju trafostanice 35/10 kilovolti (kV), ugradnju vazduhom izolovanih 35 kV i 10 kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora 35/10 kV, 2×2,5 MVA. Sastavni dio projekta je i uklapanje trafostanice u 35kV i 10kV mrežu DV 35kV Podgorica Podanje i DV 10kV Danilovgrad”, precizirali su iz kompanije.

Oni su podsjetili da je ugovor o izgradnji trafostanice Velje brdo potpisan 11. februara. Radovi su ugovoreni sa podgoričkom kompanijom Eminent i njihovim podugovaračima danilovgradskim Eurozoxom i podgoričkim preduzećem Geotin MNE.

“Planirano je da se trafostanica pusti u pogon do kraja godine”, kazali su u CEDIS-u.

U kompaniji očekuju da će se uvođenjem trafostanice Velje brdo u elektrodistributivni sistem znatno povećati pouzdanost snabdijevanja oko 1,3 hiljade korisnika na području Rogama, Veljeg brda, Vranjskih i Miletinih njiva, Drezge, Radeće, dijela Zagoriča i Pipera, koji se trenutno napajaju sa dugačkih, a time i manje pouzdanih dalekovoda 10kV Danilovgrad i Vojni logor iz trafostanice 35/10kV Gorica B.

“Bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, naveli su predstavnici CEDIS-a.

Ta investicija je, kako su dodali, bila je planirana za 2014. godinu, ali da projekat nije realizovan zbog dugotrajnog procesa usvajanja planske dokumentacije za to područje, problema u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i promjene zakonske regulative u načinu pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova.

Najčitanije