fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrafostanica obezbijedila pouzdanije snabdijevanje

Trafostanica obezbijedila pouzdanije snabdijevanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnjom trafostanice Lastva obezbijeđeno je pouzdanije i sigurnije snabdijevanje, rasterećenje prenosnih kapaciteta i smanjenje gubitaka u prenosnom sistemu, saopštila je predsjednica borda Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Vesna Bracanović.

Ona je podsjetila da je ta trafostanica čvorište preko kojeg je prenosni sistem Crne Gore povezan sa konvertorskim postojenjem u Lastvi i dalje sa podmorskim kablom između Crne Gore i Italije, piše Pobjeda.

Bracanović je kazala da su izgradnjom trafostanice Lastva i dalekovoda od 400 kV stvoreni preduslovi za puštanje podmorskog kabla u komercijalni rad, što je donijelo i mjerljive finansijske benefite, tako da su dosadašnji rezultati potvrdili opravdanost tog projekta.

“Komercijalna upotreba kabla počela je krajem prošle godine, kada je organizovana godišnja aukcija za dio prekograničnih prenosnih kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama“, objasnila je Bracanović.

Ona je dodala da prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi gotovo četiri miliona EUR.

“CGES je na dosad održanim aukcijama prihodovao skoro deset miliona EUR. Poređenja radi, prošle godine smo od aukcija prekograničnih prenosnih kapaciteta prihodovali 3,7 miliona EUR”, rekla je Bracanović.

Ona je saopštila da Transbalkanski koridor ima za cilj da poboljša uslove za prenos struje i omogući dalju integraciju tržišta električne energije, kao jednog od prioriteta evropske energetske politike.

Transbalkanski koridor je skup elemenata prenosnog sistema električne enerije na 400 kV naponskom nivou, koji će omogućiti bolje međusobno energetsko povezivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, kao i njihovo povezivanje sa neposrednim okruženjem.

“Taj klaster čine projekat interkonekcije Crna Gora – Italija, konvertorske stanice u Italiji i Crnoj Gori i trafostanica Lastva, izgradnja i unapređenje unutrašnje 400 kV mreže u Crnoj Gori, Srbiji, kao i izgradnja interkonektivnih dalekovoda 400 kV između Crne Gore, Srbije i BiH”, precizirala je Bracanović.

Ona je dodala da završetak kompletnog koridora zavisi od realizacije investicija u susjednim prenosnim sistemima, kao i od završetka dalekovoda Čevo – Pljevlja, koji je planiran za narednu godinu.

“Osim toga Transbalkanski koridor – sekcija Crna Gora obuhvata izgradnju 400 kV dalekovoda Pljevlja – Bajina Bašta i investicije u crnogorskoj prenosnoj mreži povezane sa interkonekcijama prema Italiji i Srbiji značajne za stabilan i pouzdan rad prenosnog sistema”, rekla je Bracanović.

Ona je navela da ukupna vrijednost investicija obuhvaćenih koridorom u Crnoj Gori podrazumijeva 106 miliona EUR CGES-a i grant EU od 25 miliona.

Bracanović je kazala da je trafostanica Lastva nova vitalna tačka u elektroenergetskom sistemu, pozicionirana u centru potrošnje crnogorskog primorja i povezana sa najstabilnijom i najpouzdanijom električnom mrežom naponskog nivoa 400 kV. Riječ je o prvom 400kV postrojenju izgrađenom u posljednjih 30 godina.

“Realizacijom projekta uspostavljena je veza sa elektroenergetskim sistemom Zapadne Evrope, čime se obezbjeđuje veća stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema, a istovremeno stvaraju preduslovi za razvoj konkuretnog tržišta električne energije u Crnoj Gori i njegovu integraciju u jedinstveno evropsko tržište”, rekla je Bracanović.
(kraj) nar

Najčitanije

Pejović i Dabović na SP u krosu

Podgorica, (MINA) - Beograd će u subotu biti domaćin 45. Svjetskog prvenstva u krosu,...