fbpx
NaslovnicaMINA BusinessToMontenegro traži da MA vrati motor

ToMontenegro traži da MA vrati motor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor državne aviokompanije ToMontenegro, Predrag Todorović, tražio je od stečajne uprave Montenegro Airlinesa (MA) da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora američko-irskoj lizing kompaniji GECAS, što stečajni upravnik, Saša Zejak nije prihvatio.

Riječ je o motoru koji je u posljednje tri godine u zakupu MA, ali je trenutno instaliran na Embraeru 195, registarskih oznaka 40-AOB, koji je ToMontenegro kupio 17. februara od GECAS-a, piše Pobjeda.

Izvor lista tvrdi da je Zejak odbio zahtjev, sugerišući Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra u dijeljenju obaveza za reisporuku motora, dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovor u koji ne bi smio da ima uvid.

On je naveo da je obavio popis imovine MA i da ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi nije našao sporni motor, te da je o tome obavijestio GECAS.

Kako je Pobjedi objasnio izvor blizak Vladi, Zejak tvrdi da MA od 17. februara, kada je ToMontenegro kupio taj avion, koji je prethodno bio u operativnom lizingu kod MA, nema kontrolu nad motorom, pa samim tim ne može prihvatiti obavezu reisporuke u ugovorenom stanju. Tim prije što je ugovor o zakupu istekao u novembru.

Stečajni upravnik je naveo da je MA na raspolaganju ToMontenegru i GECAS-u, jer je u interesu građana Crne Gore da se motor, čija cijena zakupa definisana ugovorom dnevno iznosi 2,3 hiljade USD, što prije vrati vlasniku.

Njega čudi što motor nije vraćen vlasniku mnogo ranije, a posebno nakon što je ToMontenegro kupio od GECAS-a dva aviona koja su bila u operativnom lizingu MA.

Tu kupovinu oglasio je ministar finansija Milojko Spajić 17. februara na Twitteru. Potom je stiglo saopštenje sa sjednice Vlade održane istog dana o toj kupovini.

Predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gdje utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati s njim.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...