fbpx
NaslovnicaMINA BusinessToMontenegro dobio dozvolu za rad

ToMontenegro dobio dozvolu za rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) u srijedu je, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, novoj nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro izdala dozvolu AOC, odnosno sertifikat operatera vazduhoplova.

AOC se, prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju, može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je To Montenegro napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom Air Montenegro, piše list.

Slijedi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posjedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumentacija.

Tu dokumentaciju, između ostalog, čine podaci o registraciji avio-kompanije u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

ToMontenegro trenutno raspolaže sa dva aviona tipa Embarer E-195, koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines”(MA), a koje je nedavno Vlada otkupila od korporacije GECAS.

GECAS je te avione iznajmljivao MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA, prethodnih dana je tehnička služba ToMontenegra, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari MA, dovela u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u crnogorskom vazdupnom prostoru. Avion je 30. aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika Air Montenegra.

Koje će boje i logo kompanije Air Montenegro biti još se drži u tajnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov Air Montenegra, ukoliko sve bude išlo po planu, trebalo da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca.

U prvoj polovini juna bi trebalo da mu se pridruži i drugi Embraer E-195, avion registracije 4O-AOB, kod kojeg još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, koje koordinira uspostavjenjem nove nacionalne avio-kompanije, ranije je najavljeno da su u pregovorima sa jednom brazilskom bankom, kojoj je MA prethodnih godina isplatio veći dio svog duga za svoj treći Embraer E-195, kojeg je kupio na kredit 2010. godine.

Izmirivanjem i preostalog dijela tog duga od oko šest miliona EUR i taj avion bi država kupila i uvrstila u flotu novog prevoznika.

Najčitanije